Naci Görür: Önlem alınmazsa İstanbul’un üçte biri göçük altında kalacak

Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul’da 100 bin yapının göçeceğini, bu yapıların 1 milyon daireye eşit olduğunu ve 5 milyon insanın doğrudan etkileneceğini belirtti.

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, olası Marmara depremiyle ilgili uyardı.

NTV’ye konuşan Görür, eğer önlem alınmazsa İstanbul nüfusunun üçte birinin göçük altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Görür, beklenen büyük Marmara depreminin gerçekleşmesi halinde Türkiye’nin ekonomik ve siyasi bağımsızlığını bitirecek bir yıkımın yaşanabileceğini belirterek, “Komplo teorisi gibi bir şey değil bu” dedi.

100 bin yapının göçeceğini ifade eden Görür, bu yapıların 1 milyon daireye eşit olduğunu ve her dairede beş kişinin bulunduğu varsayımıyla 5 milyon insanın doğrudan etkileneceğini belirtti.

Görüş, konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Marmara depremi olduğu takdirde Marmara bölgesi ekonominin çarkları durur. Marmara bölgesi diz üstü çöker. Marmara bölgesi diz üstü çökerse Türkiye durur nefesi kesilir. Çünkü Türkiye’nin ekonomi, ticaret ve üretim özelliklerinin can damarı Marmara bölgesidir. O zaman Türkiye duraklar. Ekonomik olarak bağımsızlığını kaybeder.”

“Şehirler hızla depreme dirençli hale getirilmeli. Eğer bu ülkenin insanları bu topraklarda ebediyen yaşayacaklarsa depremde yıkılmayacak ayakta duracak. Bir dakikada on binlerce insanını kaybetmeyeceği yerleşim alanlarını oluşturmak zorunda.”