31 Oca Musk insan beynine çip takıldığını açıkladı
Neuralink’in kurucusu Elon Musk, ilk kez bir insan beynine çip yerleştirildiğini duyurdu. Musk, ilk sonuçların ‘umut verici’ olduğunu söyledi.
Neuralink’in kurucusu Elon Musk, ilk kez bir insanın beynine beyin çipi yerleştirildiğini açıkladı. Beyin çipi yerleştirilen hastanın sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Musk, X hesabından yaptığı açıklamada, ilk sonuçların “umut verici” olduğunu belirtti. ABD’li nöroteknoloji şirketi, insan beynine yerleştirilecek mikroçipler ile felç ve körlük gibi nörolojik rahatsızlıkları tedavi etmeyi amaçlıyor. Kablosuz şekilde şarj edilebilen pillerle çalışan çip, beyin sinyallerini kaydederek kablosuz olarak bir cihaza gönderiyor. Kişinin ne şekilde hareket etmek istediğine ilişkin sinyaller böylece bilgisayarda işlenebiliyor. ABD Gıda ve İlaç İdaresi, Neuralink’e geçtiğimiz yıl mayıs ayında beyin çipi projesinin insanlarda denenmesine başlaması için onay vermişti.
İLK NEURALINK ÜRÜNÜ: TELEPATİ
İlk Neuralink ürününün adının “Telepati” olduğunu duyuran Musk, X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda “Sadece düşünerek telefonunuzun veya bilgisayarınızın ve bunlar aracılığıyla hemen hemen her cihazın kontrolünü sağlıyor. İlk kullanıcılar uzuvlarını kaybetmiş olanlar olacak. Stephen Hawking’in bir klavye veya aracı olmadan daha hızlı iletişim kurabildiğini düşünün. İşte amaç bu” ifadelerini kullandı. Beyin çipleri daha önce maymunlar üzerinde test edilmiş ve beyindeki sinyalleri doğru yorumlayarak cihazlara aktarmıştı. Öte yandan iddiaya göre Neuralink, 2022 yılının aralık ayında yaklaşık 1.500 koyun, maymun ve domuzun ölümüyle sonuçlanan testler yapmıştı.
NEURALINK BEYİN ÇİPİ BÖYLE ÇALIŞIYOR
1) Beyin, kaslarımız ve sinirlerimiz gibi vücuttaki diğer hücrelere sinyaller ileten nöron adı verilen özel hücrelerden oluşuyor.
2) Neuralink çipinin elektrotları bu sinyalleri okuyor, bunlar daha sonra motor kontrollerine dönüştürülüyor.
3) Çip sayesinde bilgisayar ve akıllı telefon gibi harici teknolojiler veya kas hareketi gibi bedensel işlevler kontrol edilebiliyor.
Hürriyet