Monet’in eserine ve Kral Charles’ın heykeline protesto

Van Gogh’un ‘Ayçiçekleri’ tablosunun ardından çevrecilerin hedefinde bu kez Claude Monet’in ‘Les Mueles’ ve Madame Tussauds’daki Kral Charles’ın balmumu heykelleri vardı.

Almanya’da Letzte Generation (Son Kuşak) adlı çevreci grup üyesi iki kişi, iklim değişikliğine dikkati çekmek amacıyla Potsdam kentindeki Barberini Müzesi’nde sergilenen Fransız ressam Claude Monet’in “Les Mueles” (Saman Yığınları) serisinde yer alan bir eserine patates püresi attı. İki kişi ellerindeki kapların içindeki püreyi, değeri 110 milyon doların üstünde olan ünlü esere fırlattıktan sonra ellerini yapışkanla tablonun altındaki duvara yapıştırdı.

 

Eylemciler “İnsanlar açlık çekiyor, insanlar donuyor, insanlar ölüyor. Bir iklim felaketinin içindeyiz. Sizin tek korktuğunuz bir tablonun üzerine domates çorbası veya patates püresi olması. Benim neden korktuğumu biliyor musunuz? Bilimin 2050’de ailelerimizi besleyemeyeceğimizi söylemesi. Dinlemeniz için tablonun üzerinde patates püresi mi olması lazım? Yemek için kavga etmek zorunda kalırsak bu tablonun hiçbir değeri olmayacak” diye seslendi. İki kişi gözaltına alındı ve haklarında mekana izinsiz girme ve mala zarar verme suçlamasıyla soruşturma başlatıldı.

 

Barberini Müzesi’nden yapılan açıklamada, tablonun incelemeye alındığına işaret edilerek, resmin camla kaplı olduğu için hiçbir zarar görmediği ve 26 Ekim’de tekrar sergileneceği bilgisi paylaşıldı. Almanya’da son dönemde çeşitli eylemler gerçekleştiren “Son Kuşak” grubu, siyasetçilerin iklim değişikliğine karşı etkili önlemler almasını talep ediyor.

 

Just stop oıl üyelerinin hedefi Kral Charles

Just Stop Oil üyeleri, Madame Tussauds’daki Kral Charles ve Konsort Kraliçe Camilla’nın balmumu heykellerini çikolatalı pastayla kapladı. Çevreciler eylemin, Kral Charles’ın geçtiğimiz günlerde istifa eden Başbakan Liz Truss’ın tavsiyesi üzerine artık katılmayacağı bildirilen COP 27 iklim zirvesi öncesinde yapıldığını söyledi. 20 yaşındaki Eilidh McFadden ve 29 yaşındaki Tom Johnson, “Amacımız çok açık. Talebimiz basit: Sadece petrol ve gaz kullanımını bırakın. Çocuk oyuncağı” dedi.

 

LBC’ye konuşan İşçi Partisi lideri Sir Keir Starmer protestocu grubu “kibirli” olarak nitelendirerek, “Bence kendilerini yollara yapıştıranların, bu soruna cevap verebilecek tek kişilerin kendileri olduğunu düşünmeleri küstahlık. Cevap onlarda değil” açıklamasında bulundu.

 

‘Ayçiçekleri’ domates çorbası fırlatılmıştı

İngiltere’de 14 Ekim’de benzer bir olay yaşanmış, “Just Stop Oil ” (Sadece Petrolü Durdurun) adlı çevreci grubun iki üyesi, başkent Londra’daki National Gallery’de sergilenen Vincent Van Gogh’un “Ayçiçekleri” tablosuna domates çorbası fırlatmıştı.