Mısır’da ‘gizemli hastalık’ paniğe sebep oldu

Mısır’da en az 270 kişi, nedeni henüz bilinmeyen “gizemli” bir hastalığa yakalandı. Rusya ise vatandaşlarını koruma amaçlı Mısır’dan gerçekleşen uçuşlarda daha sıkı denetim uygulayacağını duyurdu.

Mısır’da en az 270 kişinin Yukarı Mısır’ın Qena vilayetinde “gizemli bir hastalığa” yakalandı. Gizemli hastalığın Covid-19’un yeni bir varyantı olabileceği düşünülürken, bazı uzmanlar bunun dang humması olabileceğini söyledi.

Mısır Sağlık ve Nüfus Bakanlığı, kentin el-Aleqat köyünde hastaların yaşadığı semptomların “tek tip bir modele” sahip olmadığı yönünde bir açıklamada bulundu.

Önleyici tıp işlerinden sorumlu Sağlık Bakan Yardımcısı Amr Kandil, semptomların vücut ağrıları, 3 ile 5 gün arasında süren ateş, kemik ağrısı ve zaman zaman kusma ile mide bulantısını içerdiğini aktardı.

Bakanlığın açıklamasında, epidemiyolojik gözetim ekiplerinin vakaları incelemek üzere kente gönderildiği ve hastaların çevresinden de örnekler toplandığı kaydedildi.

Diğer taraftan, Mısır’daki tanımlanamayan hastalıkla ilgili haberlerin ardından, araştırmacılar bunun, ateş ve kemik ağrısına yol açtığı için bunun yeni bir Covid-19 varyantı olup olmadığını tartışıyor.

Bununla birlikte, bazı uzmanlar bunun sivrisineklerden insanlara yayılan viral bir enfeksiyon olan dang humması olabileceğini belirtiyor. Ancak, hastalığın gizemi yapılacak olan araştırmaların ardından çözülecek.

Rusya, “gizemli” hastalığın  yayılmasının ardından Mısır’dan yapılan uçuşlarda daha sıkı sağlık protokolleri uyguladığını duyurdu.

Rusya’nın sağlık denetleme kurumu Rospotrebnadzor tarafından yapılan açıklamada, “Mevcut durum ışığında Rospotrebnadzor, Perimeter otomatik bilgi sistemini kullanmak da dahil olmak üzere Mısır’dan yapılan uçuşlarla ilgili sağlık ve karantina kontrollerini sıkılaştırdı.” ifadeleri kullanıldı.

Mısır Sağlık Bakanlığı, Qena’da kaydedilen tüm vakalarda hafif ve orta şiddette semptomlar görüldüğünü ve henüz ciddi bir hastalık ya da hastaneye yatış vakası yaşanmadığını belirterek sakinlik çağrısında bulundu.