Mısır COP27 için ısrar ediyor

COP27 iklim zirvesine ev sahipliği yapacak Mısır, iklim felaketlerinden kaynaklanan ekonomik kayıpların tazmini konusunu zirvenin resmi gündemine dahil etmeye çalışıyor.

Mısır’ın COP27 özel temsilcisi Wael Aboulmagd gazetecilere verdiği demeçte, ev sahibi ülkenin iklim felaketleri nedeniyle ağır ekonomik kayıplar yaşayan ülkelerin zararlarının nasıl telafi edileceği sorusunun zirvede önceliklendirilmesini sağlamak için “çok çaba sarf ettiğini” söyledi. Müzakereler, 6-18 Kasım tarihleri ​​arasında Şarm El-Şeyh’te yapılacak.

 

Aboulmagd gazetecilere verdiği demeçte, “Çeşitli endişeleri karşılayan pratik bir çözüm bulmamız gerekiyor ve bu süreçte bir nevi gezinmek ve ilerleme sağlamak, COP başkanlığı olarak bize bağlı” dedi.

 

“Kayıp ve zararı” gündeme dahil etmek karmaşık bir iş, çünkü düşük gelirli ve iklime duyarlı ülkeler aşırı hava olaylarından kaynaklanan zararlar için tazminat talep ederken, sanayileşmiş ülkeler karşılaşabilecekleri yükümlülükler nedeniyle bir fon oluşturmaktan çekiniyorlar.

 

Aboulmagd, yeni COP başkanı olarak Mısır’ın farklı pozisyonlarda “gezinmesi” gerektiğini, “kayıp ve hasarın” COP27’nin resmi gündemine nasıl dahil edileceğine dair bir plan yapmak üzere iki kişi atadığını söyledi. Bu kişiler, Almanya’nın uluslararası iklim eylemi özel elçisi Jennifer Morgan ve Şili Çevre Bakanı Maisa Rojas.

 

Geçen yıl Glasgow’da düzenlenen COP26’da ABD ve AB, ülkelerin iklim kaynaklı kayıpları tazmin edecek fon çağrılarını reddetmişti.

 

Ancak farklı ülkeler bu yıl aşırı hava koşullarıyla boğuştukça, COP27’de öncelik verilmesi gereken “kayıp ve hasar” için baskı artıyor.

 

Küçük Ada Devletleri İttifakı (AOSIS) – deniz seviyesinin yükselmesi ve diğer iklim etkilerine karşı en savunmasız ülkeler arasında – bu ayın başlarında yapılan BM Genel Kurulu’nda, bir finansman mekanizmasına yönelik somut ilerleme çağrısında bulundu.

 

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, yıkıcı sellerin ardından Pakistan’ı ziyaret etti ve hükümetleri COP27’deki kayıp ve hasarı “hak ettiği ciddiyetle” ele almaya çağırdı.

 

Aboulmagd “COP27’de liderlik göstermek ve bu çok önemli konuyu ele almak için ilerlemek adına birlikte çalışmamız gerekiyor, özellikle de yaratıcı bir yol bulmak söz konusu olduğunda. Bunlar, yıllık GSYH’lerinin önemli bir bölümünü yok eden zararlar” dedi.