“Meslek liseliler üniversite kazanmakta zorlanıyor”

Aldığı 12 senelik eğitimin ardından yükseköğretim kurumları sınavına giren meslek lisesi mezunları üniversite kazanmakta zorlanıyor.

Haber: Mehmet Arabacı

Meslek lisesi mezunları için iyi bir üniversite kazanmak neredeyse hayal. Aldıkları mesleki eğitim ağırlıklı derslerden dolayı genel kültür derslerinden eksik kalmaları nedeniyle üniversiteyi kazanmada zorluk yaşıyorlar. İstanbul Arnavutköy’de faaliyet gösteren Lider Kurs yöneticisi Muammer Yılmaz, ”Meslek liselerinde genel kültür derslerine yeterince zaman ayırılmadığından derslerde bir temel oluşturulamıyor” dedi.

Meslek liselerinde yapılan stajın okul zamanı içerisinde yapılmasının eğitimi sekteye uğratıyor. Hem iş, hem okul arasında öğrenciler mekik dokurken, aynı zamanda üniversite sınavına hazırlanmakta zorluk çekiyorlar, hatta hazırlanamıyorlar.

“Meslek liselerinde 11 ve 12. sınıfta matematik dersi yok”

Yılmaz, meslek liselerinde ders olarak okutulmayan matematik dersi hakkında, ”Yükseköğretim sınavının iki oturumdan oluşuyor.  9. ve 10. sınıfta verilen matematik dersinin birinci oturumu (TYT) oluşturuyor. 11. ve 12. sınıf meslek dersleri ağırlıklı olduğu için matematik dersi işlenmiyor. Bu yüzden de öğrenciler ikinci oturuma yönelik (AYT) herhangi bir ders verilmiyor. Daha önce temel matematik dersi almış olsa bile tekrar ve soru çözümü yapmadan başarı sağlanamıyor. Kursumuza gelen meslek lisesi mezunu öğrenciler, diğer lise mezunu öğrencilere göre daha fazla zorlanıyor. Biz de doğal olarak üzerlerine daha fazla düşüyoruz. Diğer öğrencilerle aynı seviyeye getirebilmemiz zaman alıyor. Bunda öğrencinin istekleri büyük etki ediyor ” sözlerini dile getirdi.

Mezuna kalmakta en büyük zorluk aile baskısı

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz isimlerden olan Kocasinan Meslek Lisesi mezunu Ramazan Tekin, sınava hazırlanırken ”iyi bir üniversite” olmasının önemli olduğunu belirterek şunları kaydetti:

”Mezuna kalma sebebinin bir sonraki sınavda daha iyi bir puan alacağımı düşünmem ve daha iyi bir üniversitede daha iyi bir bölümü kazanmak istemem etkili oldu. Mezuna kalmak öğrencilere daha rahat bir ortamda okul stresi olmadan ders çalışma ortamı sağlaması konusunda avantajı vardır. Dezavantajı ise yaşıtlarından en az 1 sene daha geç üniversiteye gitmesine sebep oluyor. Bence en büyük zorluğu aile baskısı çünkü sürekli evde oluyorsun ve ailen senden bir şeyler bekliyor. Zaman yönetimleri çok daha verimli olabiliyor günlerini, saatlerini istediği gibi ayarlayabiliyor. Geniş bir zaman aralığı olduğu için daha rahat bir şekilde derslerini çalışabiliyorlar. Sosyalleşme açısından mezuna bıraktığı için pek de sosyallik düşünemiyorlar çünkü bir baskı oluyor üstlerinde ve bu da ister istemez sosyal hayatlarını da etkiliyor.”

Kocasinan Meslek Lisesi mezunu Alperen Erol, “Mezuna kalmayı tercih etme nedenim, istediğim bölümü kazanmak için daha fazla zaman kazanmaktı. Mezuna kalmak, üniversite sınavına hazırlık için bir yıl daha kazandırırken, zamanı verimli kullanma ve motivasyonu koruma gibi avantajlar sağlar. Ancak bu süreçte sosyal hayattan uzak kalmak ve bireyin içine kapanması gibi dezavantajları da vardır. Mezuna kalmak, öğrencilerin üniversite tercihlerini etkileyebileceğini düşünüyorum.  Çünkü sınav sonuçlarına göre tercih yapmak ve belki de daha iyi bir sıralama için stratejik tercihlerde bulunma zorunluluğunda kalabilirler. Mezuna kalan öğrencilerin sosyal hayatları ve zaman yönetimleri üzerindeki etkileri, daha az zamanlarının olması ve sınav odaklı bir yaşam tarzına adapte olmalarıdır. Bu durum, arkadaşlarla vakit geçirmeyi ve hobilerle ilgilenmeyi kısıtlar “dedi.