Maldivler’in sularında yaşam vahası keşfedildi

Bilim insanları, bir deniz tabanı araştırması esnasında, Maldivler’in derin okyanus bölgesinde gizli bir su altı cenneti keşfetti.

Bir ‘akuanot’ ekibi, Maldivler’in, adeta devasa bir su çölünde, derin okyanus yaşamı açısından bir vaha olduğunu keşfetti. Geçtiğimiz günlerde, takımadalarda bulunan bir derin deniz dağı çevresinde gerçekleştirilen denizaltı araştırması, araştırmacıların daha önce hiç kayıt altına alınmadığını belirttiği, gelişim aşamasındaki yeni bir tür ekosistemi açığa çıkardı.

 

Su canlıların cenneti

Buraya ‘Kapan Bölgesi’ diyorlar; zira bu bölge büyük balıkların mikroskobik nekton’la* karnını doyurmak amacıyla toplandığı, 500 metre derinlikte bir dünya. Biraz daha büyük olmasına karşın, ‘mikronekton’ 2 ilâ 20 santimetre arasında uzunluğa sahip zooplankton’a benzer (kriller ise daha küçük olan canlılardan biri). Bu küçük organizmalar, okyanus yüzeyi ile bir kilometre derinliğindeki sular arasında aktif biçimde yüzerken, daha büyük olan balıklar da yemek için onları takip eder ve bu durum her gün ve gece dikey bir göç dalgasına neden olur.

Nekton Maldivler araştırması, Sri Lanka ile Hindistan’ın güneybatısında yer alan 26 mercan atolünden oluşan bir ada zinciri olan Maldivler’in derinlerde kalan sularını düzenli biçimde haritalandıran ilk araştırma niteliği taşıyor. Araştırma görevi, Maldivler Hükümeti ile Oxford Üniversitesi’nden araştırmacıların başlattığı ortak bir girişim ve aynı ismi taşıyan ve kâr amacı gütmeyen bir araştırma enstitüsü tarafından yürütülüyor. Daha şimdiden, uluslararası araştırma ekibi, ‘Satho Rahaa’ adlı derin deniz dağını çevreleyen ve mikronekton’un hareketini temel alan yeni bir ekosisteme rastladı.