Lösemiyi yenen Ceren, Avrupa şampiyonu oldu

Yakalandığı lösemi hastalığını yenen 17 yaşındaki milli sporcu Ceren Akarsu, halterde Avrupa şampiyonu oldu. Yaşadığı süreci ve başarılarını, antrenörü Yasin Aydın ile birlikte Arel Medya’ya değerlendirdi.

5 yıllık kemoterapi sürecinin ardından hastalığı yenerek ilk başarısını elde eden Ceren, ağrılarına rağmen pes etmedi. Okuldan arta kalan zamanlarını spor yaparak geçirmek istedi ve ağabeyi ile halter salonuna giderek başarılı bir spor yolculuğunun ilk adımlarını attı. Hocalarının tekniğini beğenmesiyle kariyeri başlayan Ceren, ilk önce Kırıkkale’de ikincilik, ardından ise Bartın’da birincilik kazanarak milli takıma seçilmeyi başardı. Onun için çok özel bir yeri olan ağabeyinin desteğiyle, geçen yıl Polonya’da düzenlenen Yıldızlar ve 15 Yaş Altı Avrupa Halter Şampiyonası’nda koparmada 45, silkmede 57, toplamda ise 102 kiloda 3 altın madalya alarak destekçilerini gururlandırdı. Düzce’deki Çilimli Spor Salonu’nda 1 Temmuz’dan beri kamp çalışmalarını sürdüren milli sporcu, 10-18 Ağustos’ta yine Polonya’da gerçekleştirilecek olan Yıldız Kadınlar Avrupa Şampiyonası’na sıkı bir şekilde hazırlanıyor. Genç Halter Şampiyonu Ceren Akarsu ve antrenörü Yasin Aydın yaşadıklarını, İstanbul Arel Üniversitesi’ne bağlı Arel Medya Haber Ajansı’ndan Gizem Tarçınoğlu’na anlattı.

 

 

Bu sporu yapmaya nasıl karar verdiniz? Nasıl milli takıma seçildiniz? Bize tüm bu süreci kısaca anlatır mısınız?

Bu spora ağabeyim sayesinde başladım. Judo ve tekvando denedim, olmadı. Ağabeyim halter sporu yaptığı için benim de başlamamı istedi, ben de başladım. Tekniğimi hocalarım beğendi. Milli takıma seçilme sürecinde çok sıkı çalıştım. Hocalarım kendi sıkletimde başarıya ulaşabileceğimi anlattı. Türkiye birinciliğini aldım. 2021 yılında önce Kırıkkale’de 2’inci oldum. Sonrasında ise Bartın’da 1’inci olarak milli takıma seçildim.

 

7 yaşında lösemiye yakalandınız, beş yıl içerisinde bu hastalığı yendiniz. Hikâyeniz birçok insana, ilham ve azim veriyor. Lösemiyi yenme sürecinizi bize anlatır mısınız? Aileniz, sizin bu denli ağır bir hastalık geçirdikten sonra halter sporuna başlamanızla alakalı neler düşündü?

Lösemiyi yenme sürecinde çok zorluklar yaşadım. Ailemle birlikte uzun ve sıkıntılı bir süreç geçirdim. Kemoterapiler alarak tedavime devam ettim ve sonunda bu hastalığı yenmeyi başardım. Okuldan kalan zamanımı spor yaparak geçirmek istedim. Ailem, ağır bir spor olduğu için tedirgin oldular, endişelendiler ve doktorlarıma sordular. Ben de bir sıkıntı olmayınca devam ettim.

 

Halter sporu sizin için ne anlam ifade ediyor? Bu sporu yaparken kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Halter sporunda karşılaştığınız zorluklar nelerdir?

Halter sporunun benim için başarıya giden bir yol olduğunu düşünüyorum ve severek yapıyorum. Karşılaştığım zorluklar, ağırlıklardan dolayı ağrılar oluyor tabii ki ama yine de hız kesmeden devam ediyorum.

 

 

Hastalığı yenme sürecinizde ve halter sporuyla ilgilenirken hiç unutamadığınız bir an veya bir anı oldu mu? Bunu bizimle paylaşır mısınız?

Hastalığı yenme sürecinde saçlarımın dökülmesi benim için çok üzücüydü.

 

Avrupa Halter Şampiyonası’na hazırlanırken sizi en çok motive eden şey ne oldu?

Beni en çok motive eden yine ailem oldu. Her zamanki gibi yanımda olmaya devam ettiler.

 

Yıldızlar ve 15 Yaş Altı Avrupa Halter Şampiyonası’nda koparmada 45, silkmede 57, toplamda ise 102 kilo ile 3 altın madalya kazandınız. Bu başarınızı neye borçlusunuz?

Başarımın sırrı çok çalışmak ve ailem. Haklarını ödeyemem.

 

Türkiye’de, halter sporunun gelişimi hakkında ne düşünüyorsunuz? Genç sporculara yeterince imkân tanınıyor mu?

Halter sporunun daha iyi yerlere gelebilmesi için imkânların daha çok olmasını, genç sporculara daha fazla imkân sağlanmasını isterdim.

 

Örnek aldığınız kendinize idol olarak gördüğünüz bir sporcu var mı ve neden onu örnek alıyorsunuz?

Örnek olarak ağabeyimi aldım. Çünkü birlikte halter salonuna gittik. Onu görünce ben de başlamak istedim.

 

 

Gelecekle ilgili hayalleriniz, beklentileriniz nelerdir?

Hayalim, gençler ve büyükler kategorisinde Avrupa ve dünya şampiyonalarını alarak ülkemi en iyi şekilde temsil etmek ve benim için özel olan ağabeyimin istediği gibi bir sporcu olabilmek.

 

Ceren’in antrenörü Yasin Aydın da Ceren’in en büyük destekçilerinden biri. Peki, siz Ceren’in başarısı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Merhaba, ben Yasin Aydın. Düzceliyim, evli ve 3 çocuk babasıyım. 2013 yılında Düzce’de halter branşımızı başlattık. 10 yıldır Düzce ilinde antrenör olarak çalışıyorum. 10 yılda uluslararası 10 sporcumu milli takım kamplarına gönderdim ve sporcularım başarıları ile döndüler. En iyi sporcum 2020 Tokyo’da yapılan olimpiyat oyunlarında podyuma çıktı.  Türkiye’de halter sporunun 10 yıl öncesini ve şu anki durumu değerlendirirsek, son zamanlarda aldığımız başarılar göğsümüzü kabartıyor ve daha iyi yerlere geleceğimizi düşünüyorum.

 

Milli takım sporcumuz Ceren’e gelirsek, yakından takip ettiğim kadarıyla çok iyi ve spor yapma hevesi ve motivasyonu çok yüksek. Ceren, Kocaeli ilinde haltere başladı. Antrenörünü ve Kocaeli Kağıt Spor Kulübü’nü, Ceren’i spora kazandırdığı için kutluyorum. Ceren kızımız bu motivasyonu ile devam ederse daha güzel başarılara imza atacağına inanıyorum. Ceren, küçük yaşlarda rahatsızlık geçirdiğini ve daha önce birçok branşta spor yapmayı denediğini ve en sonunda halter antrenörü büyüğüm Nurcihan hocamızın keşfetmesi ile bu başarılara imza attığını biliyorum. Bizimle bu röportajı yaptığınız için teşekkür ediyorum.