27 Eki KYK Yurdu’nda asansör faciası
KYK Yurdu’nda asansörün düşmesi sonucu bir öğrenci hayatını kaybetti. Asansörün arızalı olduğu ve şikayetlerin dinlenmeyip çalıştırıldığı öne sürüldü. Öğrencilerin anlattıkları, denetim raporları ve açığa çıkanlar facianın göz göre göre geldiğini gösterdi. Öğrenciler “Ölmeye değil, okumaya geldik” dedi.
Aydın’ın Efeler ilçesinde bulunan KYK Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda arıza yapan asansörden çıkmaya çalışan bir öğrenci sıkışarak yaşamını yitirdi. Kahreden olaydan sonra çok sayıda öğrenci, yönetimi protesto ederken Gençlik ve Spor Bakanlığı, yurt müdürünün açığa alındığını duyurdu.
Yurtta önceki gece saat 00.05’te, içerisinde 16 öğrencinin bulunduğu asansör arıza yaptı. Toplam 15 kişilik olduğu belirtilen asansörün, “Aşırı yük” nedeniyle kaymaya başladığı sırada panik yapan ve asansörden çıkmaya çalışan 22 yaşındaki Zeren Ertaş, kabin ile duvar arasında sıkışarak hayatını kaybetti.
Öte yandan Yine Adnan Menderes Üniversitesi’nde okuyan, Berin Menderes KYK Kız Öğrenci Yurdu’nda kalan bir öğrenci yurttaki asansör sorununu üç gün önce CİMER’e şikâyet etti.
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nca açığa alınan yurt müdüresinin ise yurtta ve asansörde yaşanan sorunların çözümü için defalarca bakanlığa yazı yazdığı ileri sürüldü.
ÖĞRENCİLER ENGELLENDİ
Öğrenciler, KYK Yurdu’nun karşısında oturma eylemi gerçekleştirdi. Yürüyüş, “Aranızda öğrenci olmayan provokatörler var. Olaylar başka yere gidebilir” gerekçesiyle engellendi. Atatürk Parkı’nda toplanan öğrenciler, “Ölmeye değil, okumaya geldik’ ve ‘Elim kaza değil, cinayet’ pankartları taşıdı. Daha sonra yurdun önüne karanfil bırakmak isteyen öğrencilere polis müdahale etti. Bazı öğrenciler gözaltına alındı.
DEVLET BAKAMADI
KYK yurdunda hayatını kaybeden Zeren’in babası da konuştu. Aydın Valisi Canbolat’la görüşen baba Akın Ertaş, “Ben devlete inancımı kaybettim. Çocuğumu devlete emanet ettim ama 20-25 gün bakamadı” dedi. İhmallerin ortaya çıkarılmasını isteyen Akın Ertaş hastane önünde yaptığı açıklamada da “Devlet benim çocuğuma bakamadı. İhmal sonucu olduğu için çok yaralıyız. Benim çocuğum yandı, biz yandık, başka çocuklar yanmasın” ifadelerini kullandı.
2020 yılına kadar Makina Mühendisleri Odası’nın denetim yetkisinde olan asansörün sorumluluğunun, Efeler Belediyesi ile oda arasında imzalanan protokolün belediye yönetimince tek taraflı iptal edilmesi sonucu Adana merkezli Akreditest isimli taşeron bir firmaya verildiği ortaya çıktı. Protokolün iptal edilmesi nedeniyle MMO tarafından belediyeye dava açıldığı ve yargı sürecinin halen devam ettiği bildirildi. Asansörün ise Aydın Karacasu Belediyesi’nin eski CHP’li başkanının kurucularından olduğu Irmak Asansör isimli şirket tarafından yapıldığı öğrenildi.
Asansörün denetim yetkisini elinde bulunduran Akreditest firmasının yetkilileri ise yurtta bulunan asansörlerin eylül ayında denetlendiğini ve denetimlerin ardından sorunları bakım onarım şirketine raporladıklarını savundu.
İMALATTA SORUN VAR
Detaylı bir inceleme ve soruşturma yapılmadan net bir şey söylemenin zor olduğunu ifade eden MMO Başkanı Yunus Yener ise şunları kaydetti: “Aydın Valiliği, ilk açıklamada asansörün aşağıya doğru kaydığını söylüyor. Asansör aşağıya doğru kayması çok rastlanır bir durum değil. İmalat sürecinden başlayarak bir inceleme gerekiyor. Kasnak, halat ya da ray sisteminde bir problem var mıdır ona bakmak lazım. İnşaat sürecinden sonra teslim alma işleminde bunların tamamı testlere tabi tutulur. Bu testlerden geçtikten sonra firmadan teslim alınır. ‘15 kişilik asansöre 16 kişi bindi’ değerlendirmelerinin çok bir önemi yok. Çünkü asansörler belli bir aralık düşünülerek tasarlanır ve teste tabi tutulur ve öyle izin verilir. O yüzden, ‘16 kişi bindi” açıklaması gerçekçi değil. Burada belki üzerinde durmamız gereken bir başka noktada elektronik aksamla ilgili. Özellikle fotosel, otomatik kapı ya da fazlı ağırlık olunca otomatik kilitleme gibi güvenlikle ilgili birçok konu elektronik aksamla ilgili. Burada bir sorun var mı bakılması gerekiyor. MMO olarak bakım ve denetim yaptığımız bazı noktalarda personelimiz bu güvenlik önlemlerinin devre dışına alındığına tanık oldu. Burada böyle bir şey var mı yok mu onu da inceleme sonrasında göreceğiz.”
10 AY KIRMIZI ETİKETLE ÇALIŞTIRILMIŞ
Asansörün temmuz ayına kadar 10 ay boyunca kullanıma uygun olmadığı anlamına gelen kırmızı etiketle çalıştırıldığı ortaya çıktı. Bakım firması temmuz ayında etiketi ‘uygundur’ anlamına gelen mavi renge dönüştürmüş. Diğer bir iddia ise güvenlik sağlayan bazı elektronik sistemlerinin devre dışı bırakılması oldu. Savcılıktan alınan özel izinle olayın yaşandığı asansörde incelemelerde bulunan Makina Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilciliği Başkanı Tunç Erlaçin BirGün’e konuştu. Erlaçin asansörün tam 10 ay kırmızı etiketle çalıştığını söyledi. Erlaçin ayrıca asansörün MMO’nun denetim yetkisinin elinden alındıktan hemen sonra tescillendiğini aktardı.
BirGün