“Küresel iklim eylemi yetersiz”

Reuters tarafından görülen bir taslağa göre AB, BM İklim Zirvesi öncesinde dünyanın büyük ekonomilerini iklim hedeflerini iyileştirmeye çağıracak ve devletlerin güncel çabalarının yetersiz kaldığını öne sürecek.

Yeni bir taslağa göre AB, büyük emisyon kaynağı ülkeleri COP27’ye daha güçlü taahhütlerle gelmeye çağıracak. Taslakta, “AB bütün tarafları, özellikle de güçlü ekonomileri iddialı hedeflerle öne çıkmaya, hedeflerini güçlendirmeye veya tekrardan ele almaya çağırıyor” denildi.

 

AB, Kasım ayında Mısır’ın Şarm El-Şeyh kentinde yapılacak COP27 zirvesi için müzakere yetkisi taslağında, “küresel iklim eyleminin yetersiz kaldığını” söyledi.

 

Ekim ayında AB ülkeleri onaylamadan önce tekrar tekrar müzakere edilecek olan tasarıya göre ısınmanın 1.5 derecenin ötesine geçmemesi için dünya devletlerinin hedeflerini revize etmesi gerekiyor.

 

Sıcak hava dalgaları ve kuraklıklarla geçen ve birçok ulus yıkıcı olan bir yazdan sonra 200’e yakın ülke Kasım ayında COP27’de toplanacak.

 

Fakat emisyonları azaltmaya ve bu çabaları fonlamaya dair müzakereler, bazı ülkeleri yoran ve kimisini daha da fazla kömür yakmaya sevk eden zorlayıcı bir enerji krizi döneminde gerçekleşecek.

 

AB, ABD ve Çin’den sonra üçüncü en büyük emisyon yayıcısı konumunda.

 

Pekin şu ana kadar Avrupa’nın 2030 planlarına karşı koydu. Çin, ABD ile iklim müzakerelerini ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyaretinden sonra askıya aldı.

 

Dördüncü büyük emisyon yayıcısı Hindistan ise bu ay daha iddialı bir iklim planı öne sürdü. Bu plana göre ülke, GSYH’sinin emisyon yoğunluğunu bu 10 yılda 2005 seviyelerine göre yüzde 45 oranında azaltmayı hedefliyor.

 

ABD bu ay, 2030’a kadar emisyonlarını 2005 seviyelerine kıyasla yarıya indirme hedefine ulaşmak için devasa bir harcama bütçesini onayladı.

 

İkisi de G20 ülkesi olan Endonezya ve Meksika daha iddialı taahhütler üzerinde çalışıyorlar. AB iklim politikaları şefi Frans Timmermans ve G20 ülkelerinden iklim bakanları gelecek hafta güncel çabalarını tartışmak üzere Bali’de bir araya gelecekler.

 

AB iklim hedefi, 2030’a gelindiğinde emisyonlarını 1990 seviyesine kıyasla yüzde 55 azaltmayı amaçlıyor.

 

Avrupa aynı zamanda savunmasız ülkelerden gelen büyük bir baskıyla karşı karşıya. Bu ülkeler COP27’de refah içinde yaşayan zengin ülkelerin ortak bir fon aracılığıyla iklim krizinin neden olduğu geri döndürülemez hasarı telafi etmelerini talep ediyor.

 

AB ve ABD uzun zamandır bu çağrılara kulak asmıyor. Taslak dokümana göre AB iklimle bağlantılı kayıplar için “fon ayarlama” tartışmalarını destekliyor olsa da yeni fon bulmaya yanaşmıyor.

Etiketler
, ,