Kuraklık, Ren Nehri’nin su seviyesini azalttı

Almanya’daki Ren Nehri, son dört yılın rekorunu kırarak 12 Ağustos’ta en düşük su seviyesine ulaştı. Ren Nehri’ndeki su seviyesi nehir üzerinde yapılan taşımacılık ve ticareti de etkiliyor.

İsviçre Alplerinde başlayıp, Lihtenştayn ve Fransa sınırlarından, ardından Almanya ve Hollanda topraklarından geçtikten sonra Hollanda’nın Rotterdam kentinde Kuzey Denizi’ne dökülen bin 230 kilometrelik Ren Nehri’nin 883 kilometresi gemi ulaşımına elverişli durumdaydı. Fakat kalıcı kuraklık ve yüksek sıcaklıkların, diğer nehirlerde olduğu gibi Ren Nehri’nde de su seviyesinin düşmesindeki en önemli etkenler olduğunu belirten uzmanlar, su seviyesinin daha da düşmesinin yüksek tonajlı gemilerin nehri kullanamaması anlamına geleceğini söylüyor.

 

Federal Hidroloji Enstitüsü (BfG) uzmanı Bastian Klein, su seviyesinin düşmeye devam edeceğini, önümüzdeki hafta bir miktar yağmur kaydedilmesinin beklendiğini, fakat bunun da su seviyesinin yükselmesine katkısının beklenmediğini ifade etti. Federal Su Yolları ve Denizcilik İdaresi (WSV), Orta Ren’deki su seviyelerinin hafta sonuna kadar 10 ila 15 santimetre daha düşmesini beklediğini açıkladı.

 

En düşük su seviyesi rekoru kırıldı

Uzmanlar, düşük su seviyesine rağmen Ren Nehri’ndeki seviyenin, önemli şehirlerden Köln, Düsseldorf ve Duisburg’da 2018’deki en düşük su seviyesine ulaşmasının şimdilik beklenmediğini kaydetti. Köln’de en düşük su seviyesi Ekim 2018’de 69 santimetre iken dün (12 Ağustos) öğleden sonra bu seviye, 88 santimetreydi.

 

Duisburg’daki Federal Alman İç Deniz Taşımacılığı Birliği (BDB) de yolcu gemilerinin ve feribotların artık tüm iskelelere uğrayamadığını ve birçok kargo gemisinin yalnızca kısmen yüklenebildiğini duyurmuştu. Köln Limanları ve Yük Taşımacılığı (HGK) Sözcüsü Christian Lorenz, Köln-Godorf limanına kaya tuzu taşıyan yük gemilerinin bazen düşük su seviyesi nedeniyle normal yükün neredeyse üçte biriyle geldiğini ifade etti.