Kundura DocLab “Dil Oyunları” ile başlıyor

Beykoz Kundura’nın geçen yıl başlattığı sanat odaklı düşünce ve üretim platformu KunduraLab’in yeni programı Kundura DocLab, “Dil Oyunları” adlı atölye çalışmasıyla yola çıkıyor.

Kundura DocLab, belgesel yapım araçlarını ve yöntemlerini farklı disiplinlerde geliştirmek amacıyla hayata geçirildi. Yıl içinde belgesel sinema ve tiyatroya dair eğitimler, atölyeler ve gösterimler düzenleyecek olan Kundura DocLab’in ilk etkinliği, Arjantin’in ünlü oyuncularından sanatçı, yazar Rita Pauls ve İngiliz sanatçı, yönetmen Ant Hampton’ın birlikte yürütecekleri “Dil Oyunları” adlı atölye çalışması olacak. Kundura Sahne’de 12-18 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek atölye, katılımcılarını prova edilmemiş performans durumlarına yönlendirirken dilin imkânları ve ihtimalleri üzerine yeni deneyimler vadediyor. Daha önce Almanya, Fransa ve İzlanda’da düzenlenen atölye,  Türkiye’de ilk kez Kundura Sahne’nin ev sahipliğinde gerçekleşecek. Atölye; tiyatro, sinema, performans ve dans alanında çalışanlar kadar dilbilim, sosyoloji, psikoloji ve antropoloji alanlarına meraklılar için de farklı yöntemleri deneyimleyebilecekleri bir fırsat sunuyor.

Meydan okumaya davet

“Dil Oyunları”, Rita Pauls ve Ant Hampton’ın dünyayı dolaştıkları performansları “Mouth Piece”ten ilhamla yaratıldı. Dilini bile bilmedikleri ülkelerde bir hafta boyunca rastgele otostop çekerek yol alan ikili, öğrendikleri tek yerel kelimeyi kullanarak karşılaştıkları yabancılara bir soru soruyorlar: “Neyin yeterince konuşulmadığını düşünüyorsun?” Aldıkları cevabı kaydeden ikili, bunu nasıl ezbere söyleyebileceklerini öğrenme aşamasına giriyorlar. İkilinin bilmedikleri bir dili özümsemenin ve öğrenmenin yolunu keşfe çıktıkları bu süreç kimi zaman hüzünlü, kimi zaman komik, eğlenceli, düşündürücü ve aldıkları yanıta göre tabii ki meydan okuyan bir deneyime dönüşüyor.

Sanatçıların Türkiye’ye özel uyarladıkları “Dil Oyunları”, işte bu deneyimin üzerinden ilerliyor ve İstanbul’u yeni ve yaratıcı yollarla keşfe çağırıyor. Deneysel alıştırmalar, eylemler ve mikro müdahaleler içeren; bolca gözlem, kurgu ve kişisel cesaret isteyen atölye, şehirle olan ilişkimizi yeniden icat etmek ve canlandırmak için tecrübe sunuyor.

Şehrin sokaklarında “dil oyunları”

Dil Oyunları, yalnızca 12 kişinin katılımına açık olacak ve bir hafta boyunca Kundura Sahne’de gerçekleşecek. Video, metin, ses ve fotoğraftan oluşan parçalı bir seminer ile başlayacak olan Dil Oyunları, katılımcılarının sahaya inerek şehrin sokaklarına karışması ve yabancılarla iletişim kurma denemeleriyle devam edecek.

Kundura DocLab, belgesel, tiyatro ve sinemanın peşinde

KunduraLab çatısı altında kurulan Kundura DocLab, belgesel yapım araçlarını ve yöntemlerini farklı disiplinlerde geliştirmek amacıyla hayat geçiriliyor. Türkiye ve komşu bölgelerden belgesel film ve belgesel tiyatro yaratıcılarını bir araya getirecek program, hem yerelde hem de uluslararası alanda daha yakın ilişkiler kurulmasına yönelik çalışmalar yürütecek. Kundura Sahne ve Kundura Sinema’nın programlarında yer alan araştırma odaklı performansların, filmlerin yaratıcılarını, fiziksel ve çevrimiçi etkinliklerle seyirciyle buluşturacak olan Kundura DocLab, film, sahne dünyasından yazar ve yönetmenler danışmanlığında atölyeler ve ustalık sınıfı çalışmaları düzenleyecek.

Başvuruların 21 Nisan’da başlayıp 9 Mayıs’ta sona ereceği ve sınırlı sayıda katılımcıya açık olan Dil Oyunları, 12-18 Haziran arasında gerçekleştirilecek. Katılmak ve detaylı bilgi almak için Beykoz Kundura’nın internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.