Kula-Salihli Global Jeoparkı UNESCO heyetini ağırladı

UNESCO heyeti, Kula-Salihli Global Jeoparkı’nda incelemede bulundu.

UNESCO Jeopark Denetçisi John Galloway, ilk kez ziyaret ettiği Türkiye’de önemli deneyimler elde ettiğini belirtti.

Jeoparkın sadece jeoloji açısından değerlendirilmemesi gerektiğini işaret eden Galloway, bölgeyi, insanların yaşamsal faaliyetlerini sürdürdüğü dinamik bir ortam olarak gördüklerini söyledi.

Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı Koordinatörü Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncer Demir ise heyetin değerlendirme amaçlı ziyarette bulunduğu bilgisini vererek şöyle konuştu:

“Jeoparkın hemen hemen bütün jeositlerini gördüler ve değerlendirdiler. Oldukça başarılı bir değerlendirme sürecini geçirmiş olduğumuzu düşünüyorum. Umuyoruz ki bu değerlendirme sonunda gelecek 4 yıl için yeniden yeşil kart alarak yolumuza başarılı bir şekilde devam etmeyi düşünüyoruz.” dedi

Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı Koordinatörü Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Aytaç da jeoparkların doğal ve kültürel mirasın entegre bir şekilde korunduğu sürdürülebilir kalkınma alanları olduğunu belirtti.

Türkiye’nin ilk “Avrupa ve UNESCO Jeoparkı” olma özelliğini 2013’te kazanan bölgede 4. kez “sertifika yenilenmesi” amacıyla gerçekleştirilen ziyaretin sonuçları eylülde kamuoyuna açıklanacak.