Kremlin Sözcüsü: Akkuyu’yu 27 Nisan’da açacağız

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin açılış tarihi olarak duyurdukları 27 Nisan’da, santrale ilk nükleer yakıtı aktarmayı da planladıklarını söyledi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 27 Nisan’daki açılış töreninde Rusya’nın “gereken düzeyde” temsil edileceğini belirtti.

Peskov, törende kimlerin yer alacağını ilerleyen tarihlerde duyuracaklarını söyledi.

Sputnik Türkiye’nin aktardığına göre, Kremlin Sözcüsü Peskov “Rusya’nın gereken düzeyde temsil edileceğini bir defa daha belirtmek istiyorum. Tabii ki video-konferans yönteminden de bir biçimde yararlanılacak,” dedi.

Akkuyu NGS’nin 27 Nisan’da gerçekleştirilecek açılış töreni esnasında santrale ilk nükleer yakıtın aktarılması da planlanıyor.

27 Nisan tarihini ilk kez AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 29 Mart’taki AKP Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Grup Toplantısı’nda dile getirmiş ve şöyle demişti: “Akkuyu’daki nükleer güç santralimize 27 Nisan’da yakıt yükleyerek resmen nükleer tesis statüsü kazandıracağız.”

“Seçim hamlesi”

Öte yandan, Türkiyeli ekoloji örgüt ve platformları, Akkuyu NGS’ye ilk nükleer yakıtın 27 Nisan’da yükleneceği tartışmalarına dair kamuoyunu bilgilendirme çalışmalarına devam ediyor.

Doğu Akdeniz Çevre Platformu (DAÇE), Barselona Sözleşmesi’ni hatırlatarak; Akkuyu NGS’deki olası bir kazadan sadece Türkiye’nin değil, tüm Akdeniz ülkelerinin etkileneceğini söyledi.