Konut fiyatları 6 yılda 7 kat arttı

Konut Fiyat Endeksi’ne göre konut fiyatları ocakta yüzde 6,9 yükselirken son 6 yılda 7 kat arttı.Türkiye konut fiyatlarının en çok arttığı ülkeler arasında zirvede. Halk, yüksek kiralardan şikâyetçi.

Türkiye, konut fiyatlarında dünya zirvesine çıkarken halk ise yüksek kiralardan şikayetçi. Ocak ayında Konut Fiyat Endeksi’nde de yüksek artış görüldü.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Ocak 2023 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi verileri açıklandı. Ülkedeki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan endeks, ocakta bir önceki aya göre yüzde 6,9 artarak 708,3 seviyesinde gerçekleşti. Konut Fiyat Endeksi, ocakta yıllık bazda yüzde 153,1 artarken, bu dönemde reel yükseliş yüzde 59,1 oldu. Endeks değerleri geçen yılın aynı ayına göre ise İstanbul’da yüzde 154,4, Ankara’da yüzde 156,8 ve İzmir’de 149,9 yükseldi.

Endeks değişimine bakıldığında ocakta bir önceki aya göre üç büyük ilin sıralaması şöyle oldu:

İstanbul: %6
Ankara: %6
İzmir: %5,8

YURTTAŞ YÜKSEK KİRADAN ŞİKÂYETÇİ

Yüksek ev kiraları, deprem nedeniyle tırmanışa geçerken şikayetvar.com, kira zamlarıyla alakalı kendilerine ulaşan şikayetlerde ciddi oranda artış olduğunu duyurdu. Fahiş kira zamlarının yanı sıra ev sahiplerinin hukuksuz davranışları, tehditleri ve yıl içerisinde birden çok zam talebi de en çok şikayet edilen diğer konular arasında yer aldı. Ülkedeki farklı illerden platforma iletilen şikayetlerden bazıları şöyle:

Ev sahibi 900 TL olan kiramı depremden sonra göç nedeniyle 3 bin 500 TL yaptı.

2019’dan beri aynı evde kiracıyım. Ev sahibim bin 100 TL’ye oturduğum evi bin 500 TL yaptı, sesimi çıkarmadım. Aynı sene ‘4 bin TL vereceksin’ diyor. Tek başıma ev işlerine giderek geçimimi zar zor sağlıyorum.

3 bin TL kiram var. 2 yıldır oturuyorum bu ay yeni kira zammı yapılması gerekiyor. Olması gereken kira 3 bin 750 TL. Ev sahibimin istediği kira bedeli 9 bin TL…

Antalya’dan yazıyorum. Kiralar çok yüksek. Asgari maaş 8 bin 500 TL iken 1+1 evler 10 bin TL’den başlıyor. Kiralara bir yaptırım getirilmeli.
İstanbul’un Arnavutköy ilçesinde 20 gün önce 4 bin TL olan kiraları şu an 11 bin TL’ye kadar çıkardılar ve taşınamıyorum çok zor durumdayız. Kiralar yüksek.

Antalya Kepez’de yaşıyorum. 3 yıldır aynı dairede oturuyorum. Bin 250 TL olan kiramı, ev sahibi 7 bin 500 TL yapmak istiyor.

Artış rekoru Türkiye’de

Ajans Press’in uluslararası emlak danışmanlık firması Knight Frank verilerinden elde ettiği bilgilere göre, 2022 yılı üçüncü çeyreği itibariyle konut fiyatlarının en çok artış gösterdiği ülkeler arasında Türkiye, zirvede yer aldı. 56 ülke ve bölgeyi kapsayan araştırmada, Türkiye’de yüksek enflasyon vurgusu yapılırken nominal fiyat artışının yüzde 189,2 fakat enflasyondan arındırılmış reel fiyat değişiminin ise yüzde 57,6 olduğu belirtildi. TL’nin değer kaybı Türkiye’yi konut fiyat artışında zirveye yerleştirirken diğer ülkelerde sıralama şöyle:

Slovakya: %25,5
Çekya: %23,5
İzlanda: %22,9
Estonya: %21
ABD: %20,6
Macaristan: %19,5
Letonya: %17,3
Slovenya: %16,9
Kanada: %16