Kocayörük: “Olumsuz sosyal etkiyi durdurmamız gerekiyor”

İstanbul Arel Üniversitesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Su Kocayörük “Afetlerde Çocukların Psikolojik Sağlığı” konulu çevrimiçi söyleşi gerçekleştirdi. Olumsuz medya yayınlarından etkilenerek çocuklara bunu yansıtmanın doğru olmadığına dikkat çeken Kocayörük, “Olumsuz sosyal etkiyi durdurmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen yıkıcı deprem Türkiye’yi derinden etkiledi. On binlerce insanın hayatını kaybettiği felaket ülkeyi yasa boğarken yaşanan faciadan özellikle çocukların psikolojik olarak olumsuz yönde etkilendiği ifade ediliyor. Depremin ardından çocukların deprem korkusu ve güven problemi yaşadıklarını belirten veliler ise ne yapacaklarını merak ediyor.

İstanbul Arel Üniversitesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Su Kocayörük çevrimiçi söyleşi gerçekleştirerek bu süreçte velilerin çocuklarına nasıl yaklaşması gerektiğini açıkladı.

İstanbul Arel Üniversitesi Aday İlişkileri ve Tanıtım Ofisi ve Büyükçekmece İlçe Rehberlik Araştırma Merkezi koordinasyonunda gerçekleşen çevrim içi toplantıya öğrenci velileri ve rehberlik öğretmenleri katıldı. Soru-cevap eşliğinde gerçekleşen söyleşi İstanbul Arel Üniversitesi Youtube kanalından canlı olarak yayınlandı.

“Olumsuz sosyal etkiyi durdurmamız gerekiyor”

Söyleşide önemli açıklamalarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Su Kocayörük çocuklara depremden bahsedilmesi gerektiğini ve bilimsel alt yapısının öğrencilere anlatılmasının önemini vurguladı.

Olumsuz medya yayınlarından etkilenerek çocuklara bunu yansıtmanın doğru olmadığına dikkat çeken Kocayörük “Olumsuz sosyal etkiyi durdurmamız gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

Çocuklarda deprem korkusunu yenmek için yapılması gerekenleri de açıklayan Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Su Kocayörük, beraber deprem çantası hazırlamak, evlerde yaşam üçgenini çocuklarla beraber belirlemek ve onları depreme bilimsel olarak hazırlamanın deprem korkusunu yenmekte önemli rol oynadığını belirtti.

“Çok fazla paylaşım duyarsızlığı beraberinde getirebilir”

Sosyal ve ana akım medyada yer alan deprem görüntülerinin çocukları olumsuz etkileyebileceğini ifade eden İstanbul Arel Üniversitesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Su Kocayörük, aşırı korku ve duyarsızlık konusunda velileri uyardı.

Kocayörük, “Çok fazla kötü görüntüler ve acı olaylar paylaşılıyorsa çocuklar duyarsızlaşacak. Artık onları hiçbir görüntü ve hiçbir olay belki de acıtmayacak. Bu da kötü bir şey tabii ki. Çok fazla paylaşım duyarsızlığı beraberinde getirebilir ya da tam tersine aşırı korkuya sebep olabilir. Endişe ve kaygıya sebep olabilecek iki durumu da istemeyiz. Tabi ki süreci takip edip depremden haberdar olalım. Özellikle enkaz altından çıkarılan çocuklar ve insanlar umut verici. Haberler daha iyi seçilebilir. Acılı görüntüleri ve olayları çok fazla paylaşmak duyarsızlaştırabilir” ifadelerini kullandı.

“Biz enerjimizi iyi kullanmak zorundayız”

Depremzedelerin yaralarını sarmak için güçlü olmak durumunda olduğumuzu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Su Kocayörük, “Biz enerjimizi iyi kullanmak zorundayız. Ruh sağlımızı korumak zorundayız ki afetzedelere destek olalım ve onların yaralarını saralım. Biz de onlar gibi eğer acıya gömülürsek onlara yardım edemeyiz. Depresyonda olursak elimiz kolumuz kalkmazsa eğer yaşama devam edemeyiz ve onlara da yardım edemeyiz ve kendimize de yardım edemeyiz. Onun için güçlü olmak zorundayız. Hep birlikte bu olayı bu afeti birlikte beraberlik ve bütün içerisinde bunu atlatmak zorundayız.” şeklinde konuştu.