Kısa vadeli kararlar iklim krizini artırabilir

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Direktörü Marco Lambertini, Ukrayna savaşı gerekçe gösterilerek atılacak “kısa vadeli” adımların iklim krizi mücadelesine darbe vurabileceğini söyledi. Lambertini; artan enerji fiyatlarına, tedarik sorunlarına ve bazı ülkelerin Rusya’nın işgali üzerine Rusya’dan gaz almamak için daha fazla kömür yakmasına işaret ediyor.

WWF Direktörü, Lizbon’da gerçekleşen BM Okyanus Konferansı esnasında Reuters’e, iklim değişikliğine yönelik sorunların halının altına süpürülebileceğini ve üstünün örtülerek görmezden gelinebileceğini söyledi. Bunun da pratik uygulamalara dehşet verici etkileri olabileceğini ekledi.

 

Lambertini, “Kısa vadede bir karar alırken kendimizi uzun vadede sürdürülemez bir gelecekte bulmayacağımızdan emin olmalıyız. Eğer bunu yapmazsak önümüzdeki 10 yılda Ukrayna savaşından çok daha büyük bir bedel ödeyeceğiz” dedi ve Ukrayna savaşının sebep olduğu ekonomik yaptırımlara rağmen taahhütlerini hızlandıran ve yeşil dönüşüm için eyleme geçmeye devam eden ülkelere övgüde bulundu. AB’deki 27 üyenin 17’si yenilenebilir enerji planlarının faaliyet alanlarını genişletmeyi amaçlıyor.

 

Lambertini, savaşın ekonomik etkilerine odaklanmanın hükümetlerin dikkatini gıda güvenliği ve aşırı hava olayları gibi küresel ısınmaya bağlı sorunlardan başka yönlere çekebileceğini belirtti. WWF Direktörü, gıda sıkıntısının Rusya’nın işgalinden önce de baskı yaratan konulardan biri olduğunu sözlerine eklerken hâlihazırdaki finansal baskıyla yoksul milletler çareyi aşırı balıkçılık gibi aktivitelerde görebilirler.

 

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre dünya çapında aşırı avlanan stokların sayısı yarım yüzyılda üç katına çıktı. Lambertini bu durum hakkında şöyle konuştu: “Bu karşılık verilmesi gereken bir trend çünkü gün sonunda durumu sadece kötüleştirecektir. Bilim hiç bu kadar açık olmamıştı: İklim değişikliğini durdurmak için 10 yılımız var.”