Kırmızı ette maliyet artarken üretici fiyatı artmıyor

Hayvancılık sektörü bir kez daha darboğaza sürüklendi. Kırmızı ette, çiğ sütte ciddi sorunlar yaşanıyor. Maliyetler hızla artarken üretici fiyatı aynı oranda artmıyor. Kasaptaki, marketlerdeki et ve süt fiyatı ise tüketiciye çok pahalıya geldiği için tüketim azalıyor. Dar gelirli ve orta gelirliler et alamıyor. Et, yalnızca belli bir kesimin tüketeceği besin haline geliyor.

Sektörün tüm kesimleri sıkıntı yaşıyor. Ama bugünlerde en büyük sıkıntı küçükbaş hayvancılıkta. Kuzu eti fiyatı, sığır eti fiyatının gerisine düştü. Kuzu karkas ihracatı için Et ve Süt Kurumu’na yetki verildi. Kurum bu yetkiyi kullanmak yerine kuzu-koyun eti fiyatında yüzde 25 indirim yaptı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, üreticiden aldıkları ette indirim yapmadıklarını söylese de piyasada bu indirim üreticiye alımlara da yansıtıldı.

 

Hayvancılıkta yaşanan darboğazın nedenlerini Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Mustafa Kayhan kurumun dergisine yazdığı makalede tek tek dile getiriyor. Mehdi Eker’in tarım bakanlığı döneminde Hayvancılık Genel Müdürü olarak görev yapan Kayhan o dönemde de hazırladığı  “Kırmızı Et Stratejisi”nde hayvancılıkta yapılan yanlışları ve uygulanması gereken politikaları dile getirmişti.

“Kırmızı Ette Küresel Görünüm” başlığıyla yayınlanan makalede dünyadaki gelişmeleri özetledikten sonra şu bilgilere yer veriliyor: “Dünyada üretilen sığır eti toplamı 71 milyon 754 bin tondur. Bu miktarın sadece yüzde 17’si yani 12 milyon tonu ticarete konu olmaktadır. Bu miktarın da yüzde 56’sı dört ülke tarafından ihraç edilmektedir. Sığır eti bol bir ürün değildir ve ayrıca hayvan sağlığı ve ürün standartlarını, şoklama ve lojistik maliyetlerini, raf ömrü gibi faktörleri dikkate aldığımızda ithalat ile tedarik edilmesi zordur. Sınırlı sayıda ülke tarafından ve sınırlı miktarda küresel pazarlara arz edilen sığır karkasların son üç yılda fiyatları ortalama yüzde 20 artmıştır. Artış eğiliminin devam edeceği tahmin edilmektedir.”