“Kırmızı et tüketimi azaldı, ev ve araba almak artık hayal”

Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV), “Orta ve Üst Sosyo-Ekonomik Grubun Yoksullaşması Araştırması Raporu”nu yayımlandı.

SODEV’in yayımladığı yeni yoksullaşma araştırmasına göre katılımcıların yüzde 58’si, ay ortası gelmeden gelirinin bittiğini söylüyor.

CATI (Bilgisayar Destekli Telefon ile Anket) yöntemi ile Türkiye genelinde gerçekleştirilen ve yüzde 95 güven aralığıyla yüzde 3 hata payını gözeten araştırmada toplamda bin 67 görüşme yapıldı.

Görüşleri alınan ilgili kişilerin A, B, C1 ve C2 sosyo-ekonomik statü gruplarına mensup oldukları belirtildi.

Orta sınıf günden güne yoksullaşıyor

Raporun kamuoyu ile paylaşıldığı toplantı, 9 Mayıs’ta online olarak gerçekleştirildi. Toplantı, SODEV Başkanı Rasim Şişman’ın açılış konuşmasıyla başladı.

Şişman, söz konusu araştırmanın bulgularına ilişkin şöyle dedi:

“Orta sınıfın varlığı toplumsal gelişim için oldukça önemlidir; ancak orta sınıf günden güne yoksullaşmaktadır. Bunun sebebi izlenen yanlış politikalardır. Alım gücünün yitirilmesi, bugün ailesinden daha eğitimli ve donanımlı gençlerin ailelerinden daha yoksul şekilde hayatını devam ettirmesine neden olmaktadır.”

“Araba almak hayal”

Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 58’si, ay ortası gelmeden gelirinin bittiğini ve araba almanın artık “hayal” olduğunu söylüyor.

Araştırmada öne çıkan diğer bulgular ise şöyle:

  • İhtiyacı olmasına karşın ekonomik koşullar nedeniyle tedavi ihtiyacını erteleyenlerin oranı yüzde 44,1.
  • Orta ve üst sosyo-ekonomik statü grubu Türkiye’deki alım gücünün geldiği son noktayla kendilerini düşük gelir grubunda gördüklerini ifade ediyor.
  • “Şu anki geliriniz size ayda kaç hafta yetiyor?” sorusuna katılımcıların yüzde 23,4’ü hemen bitiyor cevabı veriyor. Yüzde 57,7’lik bir kesim ise ayın ortasını görmeden gelirinin bittiğini ifade ediyor.
  • Araştırma bulgularına göre alışveriş eğilimleri yüzde 76,5 azalırken “Artan maliyetlerinizi nasıl karşılıyorsunuz?” sorusuna “Bazı alışkanlıklarımı kısarak/bırakarak karşılıyorum” yanıtını verenlerin oranı yüzde 51,1.
  • “Eskiden almayı/yapmayı planladığınız ancak pahalılıktan dolayı sizin için artık ‘hayal’ olan ürünler/hizmetler var mıdır?” sorusuna sırasıyla en fazla “araba almak” ve “ev almak” yanıtları verilmiştir.
  • Katılımcıların yüzde 67,7’sinin kırmızı et tüketimini azalttığı görülüyor.
  • Olanağı olsa yurt dışında çalışmak isteyen kesim yüzde 64,3.
  • “Çocuğunuzun temel ihtiyaçlarını karşılamada ne derece zorlanıyorsunuz?” sorusuna karşılık zorlandığını ifade edenler yüzde 68,2.

 

bianet