Kilis ve Urfa’da çalışmalar tamamlandı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, depremin vurduğu Kilis ve Şanlıurfa’da arama-kurtarma çalışmalarının tamamlandığını bildirdi. Oktay, Diyarbakır, Adana ve Osmaniye’de çalışmaların büyük oranda tamamlandığını söyledi. Deprem bölgesindeki beslenme konusunda ciddi mesafe katedildiğini vurgulayan Oktay, ulaşılmayan hiçbir yerin olmadığını iddia etti.

Son verilere göre, 17 bin 674 kişinin hayatını kaybettiği Kahramanmaraş merkezli depremlerde, Kilis ve Şanlıurfa’daki arama kurtarma çalışmaları tamamlandı. Diyarbakır, Adana ve Osmaniye’de de arama kurtarma çalışmalarının büyük oranda tamamlandığı ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AFAD Koordinasyon Merkezi’nde, merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve 10 ili etkileyen depremlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Son 24 saatte 121 kişi enkazdan sağ çıkarıldı

Oktay, son 24 saatte enkazlardan sağ kurtarılan 121 yurttaşın bulunduğunu kaydetti. Şu anda 29 bin 622 arama kurtarma ekibinin sahada olduğunu aktaran Oktay, köylere de yoğunlaştıklarını, her bir köye ulaşana kadar faaliyetlerinin bitmeyeceğini ifade etti.

Bu arama kurtarma ekiplerinden 6 bin 479’unun farklı ülkelerden geldiğini belirten Oktay, 75 ülkeden gelen ekipler nedeniyle bu ülkelere teşekkür etti.

Oktay, şunları kaydetti: “Ne yazık ki bizi üzen, üzmeye devam eden hayatını kaybeden vatandaşlarımız. Şu an itibarıyla 17 bin 674 olmuş durumda. Bir kez daha her birine Allah’tan rahmet diliyorum, mekanları cennet olsun. Her birinin yakınlarına, ailesine ve milletimize başsağlığı diliyorum, sabırlar niyaz ediyorum. Kurtarılan ve tedavisi devam edenler var, bu vatandaşlarımızın sayısı 72 bin 879. Hastanede yatanlara da acil şifalar diliyorum.”

Toplam sahada çalışan personel sayısının 120 bin 344 olduğunu aktaran Oktay, “Köylere bugün daha yoğunlaşmış durumdayız. Çalışmalara baktığımızda, Kilis ve Şanlıurfa’da arama kurtarma çalışmaları tamamlanmıştır. Diyarbakır, Adana ve Osmaniye’de de arama kurtarma çalışmaları büyük oranda tamamlanmıştır. Elimizdeki imkanları diğer illere odaklamış durumdayız. İnşallah oralarda da bir an önce tüm çalışmaları tamamlamayı ümit ediyoruz” dedi.

Sahada an itibarıyla iş makinalarıyla birlikte 12 bin 241 aracın olduğunu belirten Oktay, afet bölgesinde 933 vincin bulunduğunu kaydederek, şunları ifade etti:

“Hava, deniz ve kara araçlarını bütün yoğunluğumuzla kullanıyoruz. 81 uçak ve 79 helikopterle havadan faaliyetlerimiz çok yoğun şekilde devam ediyor. Hava şartları da hava araçlarını kullanmamıza müsaade ettiği için çok daha yoğun hem lojistik destek hem sahaya intikalde hızlılık ama aynı zamanda da yardımların ulaştırılmasıyla alakalı özellikle ücra köşelere, bize çok ciddi bir esneklik ve hız kazandırmış durumda. Yapılan sorti sayısına baktığımızda, 2 bin 293 sorti yapılmıştır. Çok ciddi bir operasyon. Yine ilaveten gemilerle bu faaliyetleri denizden de yürütüyoruz 22 aracımızla. Ayrıca Türk Hava Yollarımız var. Bugüne kadar 177 sefer de THY yapmış durumda. 82 bin vatandaşımızı ve görevli ekibi ücretsiz olarak taşımıştır. Ayrıca 46 kargo seferinde de 3 bin 245 ton malzeme taşımıştır.”

“Ulaşılamayan hiçbir yer yok”

Beslenme konusunda ciddi mesafe katedildiğini vurgulayan Oktay, ulaşılmayan hiçbir yerin olmadığını iddia etti. Oktay, bugün gün içerisinde 1 milyon 300 bin öğün kapasitesine ulaşıldığını aktararak, bu kapasiteyi artırmaya devam edeceklerini söyledi.

Barınma ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Oktay, Milli Eğitim Bakanlığı ve üniversiteler boyutunda barındırılan kişilerin 461 bine ulaştığını kaydetti. Şehir içerisindeki barınmaların da devam ettiğini, bunun 800 bini aştığını dile getiren Oktay, yaklaşık 40 bin civarında kişinin tahliye edildiğini söyledi.

Etiketler
, , , ,