“Kelimenin tam anlamıyla beni koruyor”: Rehber Köpek

Çocukken izlediği bir çizgi film aracılığıyla tanıştığı rehber köpek hayalini 32 yaşında gerçekleştiren Kemal Görey Beydağı, rehber köpeği Bulut’un yalnızca rehberlik etmediğini, kelimenin tam anlamıyla kendisini koruduğunu belirtiyor.

 

Türkiye’de rehber köpekler ilk kez 2014 yılında dönemin İngiltere Büyükelçisi Richard Moore’un eşi Maggie Moore ve Av. Nurdeniz Tuncer öncülüğünde kurulan Rehber Köpekler Derneği’yle birlikte görme engellilerle birlikte yaşayarak onların hayat kalitesini artırmaya başlamışlardır.

Dernek, görme engelli bireylerin yaşam kalitelerini artırarak çevrelerine daha rahat adapte olmalarını sağlamak amacıyla rehber köpekleri yetiştirir. Avrupa Rehber Köpekler Federasyonu üyesi, Uluslararası Rehber Köpekler Federasyonu üye adayı olan dernek, kuruluş amaçlarını “görme engelli bireylerin toplum içerisinde kendilerine olan güvenlerini arttırarak daha özgür hareket etmelerine yardımcı olmak” olarak açıklıyor.

Golden Retriever veya Labrador Retreiver olarak seçilen yavrular, rehber olmak için eğitiliyor. Bu eğitim sokak köpekleriyle ve kedilerle iletişimi sağlayacak bir süreci kapsıyor. Görme engelli bireyin ev dışı yaşamında hedefe giden yollar rehber köpek tarafından seçiliyor. Ulaşım süreci boyunca görme engelli bireyin güvenliğini sağlıyor.

Rehber Köpekler Derneği’ne başvurarak rehber köpeği Bulut ile eşleşen Kemal Görey Beydağı, Bulut’la 1 senedir birlikte yaşıyor. 33 yaşındaki Beydağı, temel eğitim sürecinde Bulut’la iletişim kurmayı öğrenerek eve, kafelere, alışveriş merkezlerine ve parklara refakatçi desteği olmadan ulaşıyor. Beydağı, Bulut’la kurduğu bağı, “yardımcı unsur” üzerinden değil, en az kendisi kadar önemli olan bir canlıyla birlikte hayatını sürdürmek olarak tanımlıyor.