Kazma Bırak Kampanyası’ndan Yunanistan yangınlarıyla ilgili açıklama

Gezegenin yanmasını durduracak köklü bir değişim için halklarımız arasındaki dayanışmayı ve mücadeleyi güçlendireceğiz.

Yunanistan’ın başkenti Atina’nın doğusunda bulunan Varnava bölgesinde 11 Ağustos’ta başlayan yangın, Atina’ya dek ulaştı.

Yangın nedeniyle bir kişi hayatını kaybederken dokuz köy ve üç hastane de tahliye edildi.

Karadeniz ve Doğu Akdeniz’de fosil yakıt arama çalışmalarına karşı Eylül 2020’de başlatılan Kazma Bırak Kampanyası, yangınlarla ilgili açıklama yaparak yangın sayısının  her yıl artırmasına rağmen yetkililerin hiçbir önlem almadığını söyledi.

Oluşum, kesintiler, personel azaltma ve belirli süreli sözleşme ile işe alınan mevsimlik işçilerle kamu hizmetlerinin küçültüldüğünü belirtti.

“İtfaiyeyi donanımsız bıraktılar”

Kazma Bırak, yangın söndürmenin önlem olmadığını belirttiği açıklamasında itfaiyenin donanımsız bırakıldığına dikkat çekerek şöyle dedi:

“Hükümet, orman yangınlarının yayılmasını durdurabilecek kamu hizmetlerini güçlendirmek yerine zayıflatıyor. İtfaiye teşkilatında yeterli koruma, önleme, temizlik, altyapı ve personel hizmetleri olsaydı yangın zamanında kontrol altına alınabilirdi.

“İklim değişikliğinin etkilerini görmezden gelen, artan orman yangınlarıyla mücadele edebilecek hizmetleri azaltan iktidarlara karşı, iklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz.

“Gezegenin yanmasını durduracak köklü bir değişim için halklarımız arasındaki dayanışmayı ve mücadeleyi güçlendireceğiz.”

Bianet
Etiketler
, ,