Karıncalar tarımda kimyasalların yerini alacak

Yeni bir araştırmaya göre karıncalar tarımda zararlı kimyasallar yerine kullanılabilecek. Karıncaların mahsul üretimine katkılarının ilk sistematik incelemesine göre, zararlıları öldürmede, bitki hasarını azaltmada ve mahsul verimini artırmada daha olumlu işlev gördüler.

Karıncalar genel avcılardır. Meyvelere, tohumlara ve yapraklara zarar vererek mahsul veriminde düşüşe neden olan zararlıları avlarlar. Çalışma, karınca çeşitliliği arttıkça genellikle daha geniş bir zararlı yelpazesine karşı daha fazla koruma sağlandığını buldu. Analiz, ABD, Avustralya, Birleşik Krallık ve Brezilya gibi ülkelerde narenciye, mango, elma ve soya fasulyesi dahil 17 mahsulü inceledi. Uygun yönetimle karıncalar, faydalı haşere kontrolünde sorumlu olabilir ve zamanla mahsul verimini artırabilir.

 

Araştırmacılar, Proceedings of Royal Society B’de yayımlanan makalede, bazı karınca türlerinin pestisitlere benzer veya daha düşük maliyetle daha yüksek etkinliğe sahip olduğunu ortaya koydu. Brezilyalı ekip, bitkilerde veya yerde yuva yapan, ancak genellikle bitkilere tırmanan, çoğu ağaç karıncası olan 26 türü inceledi. Karıncaların, tarım yapılan ormancılık (ağaçların ve mahsullerin aynı arazide yetiştirildiği) ve gölgede yetiştirilen mahsuller gibi çeşitlendirilmiş çiftçilik sistemlerinde en yüksek verimi sağladıklarını buldular çünkü bu alanlarda onlar için daha fazla yuvalama alanı ve yiyecek kaynağı var.

 

Uberlândia Federal Üniversitesi’nden baş araştırmacı Dr. Diego Anjos şunları söyledi: “Çalışmamız, çiftçileri, mahsul sistemlerinde karıncaları doğal olarak teşvik etmenin bir yolu olarak karıncalar tarafından sağlanan biyolojik kontrol mahsul uygulamaları gibi daha sürdürülebilir uygulamaları kullanmaya teşvik ediyor.”

 

Karıncaların tarımdaki rolü henüz tam olarak net değil çünkü onlar da ileride bir sorun olabilir. “Tatlı özsu” adı verilen şekerli bir su üreten unlubitler, yaprak bitleri ve beyaz sinekler gibi zararlılar, genellikle karıncalar etraftayken daha yaygın bulunuyor. Bunun nedeni, karıncaların özsu ile beslenmeleri ve dolayısıyla esasen çiftlik hayvanları gibi hareket etmeleri ve karşılığında onları yırtıcılardan korumalarıdır.

 

Araştırmacılar, alternatif bir şeker kaynağı sağlamak (yerde, bir ağacın gövdesi yakınında veya dallarında) gibi doğa dostu yönetim uygulamalarının bu ilişkiyi kesintiye uğratabileceğini söylüyor. Böylelikle karıncaların dikkati de dağılabilir. Tırtıllar ve böcekler gibi özsu üretmeyen diğer zararlıların sayısını azaltmaya devam edebilirler.

 

Bilinen en az 14 bin karınca türü var

Gezegenin böcek biyokütlesinin yarısını oluşturan diğer böceklerden daha fazla sayıda karınca var. Bilinen en az 14 bin karınca türü var ve birçoğunun hala keşfedilmediği düşünülüyor.

 

Çin’deki narenciye yetiştiricileri yüzyıllardır tarımda karıncaları kullandı ve böcekler ayrıca Kanada’da orman zararlılarını, Gana’da kakao zararlılarını ve Nijerya’da mahsul zararlılarını kontrol etmek için kullanıldı. Nature’da yayımlanan bir araştırmaya göre, Fiji’nin Pasifik adalarında bulunan karıncalar, 3 milyon yıl öncesine dayanan karşılıklı olarak yararlı bir ilişkinin parçası en az altı bitki türünü yetiştirebilir ve büyütebilir. Nevada Üniversitesi Pringle Lab’den Dr Patrick Milligan, çalışmaya dahil olmadı, ancak bulguların “hem yüreklendirici hem de hiç şaşırtıcı olmadığını” söyledi. Ekolojik ve tarımsal sistemlerde her yerde bulunan karıncalar temiz ve düzenli bir tanımın faydalarını sunuyor.

 

Milligan, “Bu, tarımın, komşu böcek topluluklarına gerçekten zarar veren, ancak yine de mahsul verimini artıran pestisitlerden uzaklaşmasına izin verebilecek başka bir seçenek” dedi.

 

Gloucestershire Üniversitesi’nden Prof. Adam Hart, karıncaların haşere kontrolörleri olarak sahip oldukları önemli rolün doğrulandığını söyledi: “Birçoğumuz karıncalardan doğal haşere kontrolörleri olarak bahsediyoruz. Ancak, her şeyde olduğu gibi, daha derine inmeye başladığımızda, genellikle olay düşündüğümüzden daha karmaşık”

 

Hart’a göre araştırmanın sonuçları önemli veriler sunuyor ancak dikkat edilmesi gereken noktalar var: “Araştırma, karınca kolonilerini ekin alanlarına taşımanın ve karıncaların varlığını teşvik edecek şeyler yapmanın faydalı olabileceğini öne sürüyor. Ancak, dikkatli olmamız gerekiyor çünkü hepsi karınca değil ve bunların bir maliyeti olabilir. Her şey, karıncaların mahsul zararlıları ve diğer organizmalarla nasıl etkileşime girdiğine dair daha iyi bir anlayış geliştirmekle ilgili.”

 

Etiketler
,