Karaciğer kanserine karşı “kabarcıklı” tedavi ABD’de onaylandı

Karaciğer kanseri olan kişileri iyileştirerek radyasyon ve kemoterapiye kıyasla daha az zararlı yan etkiye yol açabilecek yeni bir tedavi artık ABD’de pazarlanmaya başlayabilir.

The University Record’a göre histotripsi isimli tedavi Michigan Üniversitesi’nde geliştirildi.

Edison Sistemi adıyla satışa sunulan tıbbi uygulama, Amerikan Klinik Onkoloji Derneği’nin (ASCO) bültenine göre bu ay ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nden (FDA) pazarlama izni aldı.

Tedavinin klinik çalışmasının baş araştırmacısı Mishal Mendiratta-Lala, The University Record’a yaptığı açıklamada, “Histotripsi, klinik kullanımın erken aşamalarında olmasına rağmen karaciğer kanseri hastalarına invaziv olmayan bir tedavi seçeneği sağlayabilecek heyecan verici yeni bir teknoloji” dedi.

Bunun sistemik tedavilerle birleştirilerek sinerjik bir terapötik etki için yaratabileceğini umuyoruz.

International Journal of Hyperthermia’da yayımlanan bir makaleye göre histotripsi, türünün ilk örneği olan bir tedavi yöntemi.

Histotripsi tedavisi sırasında ses dalgaları uygulanıyor. Bunlar hedeflenen doku içinde küçük gaz kabarcıkları oluşturuyor ve bu kabarcıklar patladığında, bir kitleyi parçalayıp kanserli hücreleri öldürebilen bir şok dalgası açığa çıkıyor.

Odaklanmış Ultrason Vakfı’na göre histotripsi böbrek kanseri, yumuşak doku tümörleri ve osteosarkom hastalarına da uygulanabilir.

ASCO’ya göre ABD’de bu yıl tahmini 41 bin 210 yetişkinin birincil karaciğer kanseri tanısı alması bekleniyor. Hastalık kadınlardan çok erkekleri etkiliyor; teşhis konması beklenenlerin yaklaşık 28 bininin erkek olacağı tahmin ediliyor.

Hastalık son yıllarda çok daha yaygın hale geldi: Karaciğer kanseri insidansı 1980’den bu yana üç kattan fazla arttı. 2020’de dünya genelinde 905 binden fazla kişiye karaciğer kanseri teşhisi konarken bu kanser, küresel çapta kanserden ölümlerin başlıca üçüncü nedeni kabul ediliyor. ASCO’ya göre hastalığın bu yıl ABD’de 29 bin 380 kişinin ölümüne neden olacağı tahmin ediliyor.

Karaciğer kanserinde hayatta kalma oranı son teknolojilerle birlikte arttı: ASCO’ya göre 40 yıl önce bu oran sadece yüzde 3’tü. Artık karaciğer kanserinde 5 yıllık nispi sağkalım oranı yüzde 21.

Histotripsi kısmen, hastalara radyasyon ve kemoterapi de dahil diğer kanser tedavilerinden daha fazla kolaylık sunabileceğinden heyecan verici. The University Record’a göre diğer tedavi seçeneklerine kıyasla ilaçların uyumuyla ilgili daha az endişe yarattığından, uzun bir ilaç listesi olan hastalara özellikle fayda sağlayabilir.

Karaciğer kanseri hastaları, immünoterapi gibi başka bir tedaviyle histotripsinin birleşimininden yararlanabilir.

Mendiratta-Lala, The University Record’a “Bu, histotripsiyi lokal bir tedaviden vücudun her yerindeki tümörleri tümüyle tedavi edebilen bir uygulamaya ve nihayetinde çözüme dönüştürecek” dedi.

Kanser tedavisi açısından bir sonraki adım bu olacak ve bunun potansiyeliyle ilgili çok heyecanlıyım.

 

Independent Türkçe