‘Kanun Hükmü’ Antalya Altın Portakal programına geri alındı

Festival Yönetmeni Boyacıoğlu, “‘Kanun Hükmü’ adlı belgesel filmde yer alan kişi ile ilgili yargılama sürecinin devam etmediği tarafımızca belgelendiği için filmin yarışma seçkisine geri alınmasına karar verilmiştir” dedi.

Yönetmen Nejla Demirci’nin ihraç edilen iki kamu çalışanının mücadelesini anlatan “Kanun Hükmü” belgeseli, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yaşanan sansür tartışmalarının ardından programa geri alındı.

Altın Portakal Film Festivali Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu da Kanun Hükmü belgeselinin yeniden yarışma seçkisine alındığını duyurdu. Boyacıoğlu sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

“22.09.2023 tarihinde yapılan duyuru ile 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Belgesel Film Yarışması seçkisinden çıkarılan “Kanun Hükmü” adlı belgesel filmde yer alan kişi ile ilgili yargılama sürecinin devam etmediği tarafımızca belgelendiği için filmin yarışma seçkisine geri alınmasına karar verilmiştir.”

Böcek’ten gece yarısı açıklama

Öte yandan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de gece yarısı bir açıklama yayınlayarak şöyle dedi:

“Antalya Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz 4 yıl boyunca; seçici kurulların oluşmasına, jürilerin belirlenmesine, filmlerin içeriğine ve filmlerin kazanıp kazanmaması konusuna hiçbir şekilde dâhil olmamıştır,  bundan sonra da olmayacaktır.   Daha önceki yönetim tarafından festival kapsamından çıkarılan ulusal yarışma kategorisi, büyük emeklerle ve festivali özüne döndürme inancıyla bizim dönemimizde yeniden festival kapsamına alınmıştır. Bu karar bizim sansüre karşı olan duruşumuzun en net göstergesidir.   Son 4 yıldır olduğu gibi, Antalya Büyükşehir Belediyesi filmlerin ve kurulan hayallerin büyümesi için festival süresi boyunca sadece ve sadece ev sahipliği görevini üstlenmektedir. Bu ev sahipliği uluslararası bir festival olan Altın Portakal Film Festivalinin bağımsızlığı ve özgür yapısı için kritik bir öneme sahiptir.   Ulusal ve uluslararası faaliyetlerimizle; Antalya’mıza ve sinemaseverlere verdiğimiz sözü tutarak, çalıştığımız her alanda olduğu gibi sinema emekçilerinin gayretlerine daima destek olacağız.”

Ne olmuştu?

Yönetmen Nejla Demirci’nin ihraç edilen iki kamu çalışanının mücadelesini anlatan “Kanun Hükmü” belgeseli, belgeselde yer alan kişilerden birinin yargı sürecinin devam ettiği iddiasıyla 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Belgesel Yarışma Seçkisinden kaldırılmıştı.

Konuyla ilgili 22 Eylül’de açıklama yapan Antalya Altın Portakal Film Festivali Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, yargı süreci bitene kadar filmin festivalden çıkarıldığını duyurdu ve ekledi: “Biz; sinemanın bağımsızlığına, sanatçıların fikirlerini özgürce yansıtabilmesi gerektiğine yürekten inanıyoruz.”

Yönetmen Demirci ise açıklamayı ve yaptırımı “hukuka aykırı” olarak değerlendirmişti.

Ardından festival jüri üyeleri bu şekilde görevlerini yerine getiremeyeceklerini duyurmuştu. Daha sonra ise festivaldeki bazı yarışma filmleri festivalden çekilmişti.