Kanserin altında çevresel faktörler yatıyor

Avrupa Çevre Ajansı tarafından yapılan yeni bir araştırmada, kıtadaki kanser vakalarının yüzde 10’unun kirlilikten kaynaklandığı açıklandı. Kanser ve çevre etkilerinin incelendiği ilk araştırmada, her yıl 2,7 milyon kişinin kirlilik yüzünden kansere yakalandığına dikkat çekildi.

Avrupa Çevre Ajansı (AÇA), kıtadaki kanser vakaları ile çevresel etkileri inceleyen yeni bir çalışma öne sürdü. Araştırmanın bulgularında, Avrupa’daki kanser vakalarının yüzde 10’unun hava kirliliğinden kaynaklandığı belirtildi. AÇA kirlilik, duman, radon, asbest ve diğer kimyasalların yanı sıra ultraviyole radyasyon (UV ışınları) hakkındaki bilimsel kanıtları inceledi. Söz konusu kirleticilere maruz kalmanın AB’de her yıl teşhis edilen yaklaşık 2,7 milyon yeni hastaya katkıda bulunduğu tespit edildi. AÇA araştırması kanser ve çevre arasındaki bağlantıları ilk kez ortaya çıkarırken, “Kanseri yenmek – Avrupa’nın çevresinin rolü” adlı raporda Avrupa’da her yıl 1,3 milyon ölüme neden olan kanserin, toplum üzerinde büyük bir kayba yol açtığını gözler önüne serdi.

 

Çalışmada kirliliğin ekonomik maliyetine de değinilirken, 2018’de yaklaşık 178 milyar euro olduğu tahmin edildi. AB’nin Sıfır Kirlilik Eylem Planı’nın 2050 yılına kadar gerçekleştirilmesi planlanırken, söz konusu planda hava, su ve toprak kirliliğinin önüne geçmek hedefleniyor.

 

AB Çevre, Balıkçılık ve Okyanuslardan Sorumlu Komisyon Üyesi Virginijus Sinkevičius, “AÇA raporu, çok fazla kanser vakasının altında yatan çevresel bir nedene sahip olduğunun altını çiziyor. Kirliliği azaltmak ve ölümleri önlemek için şimdi harekete geçebiliriz. Çevre için daha iyi olan, bizim için de daha iyidir” diyerek çevre kirliliğine karşı gösterilmesi gereken önemi vurguladı.

 

AÇA, insan sağlığına yönelik riskleri farklı kategorilere ayrılırken, hava kirliliğinin (hem iç hem de dış mekân), tek başına Avrupa’daki tüm kanser vakalarının yaklaşık yüzde 1’i ile bağlantılı olduğunu ve tüm kanser ölümlerinin yaklaşık yüzde 2’sine neden olduğunu açıkladı. Araştırmanın bulgularında hava kirliliğinin, akciğer kanseri ölümlerinin yüzde 9’una neden olduğu vurgulanırken, radon ve ultraviyole radyasyonun da Avrupa’da kanseri önemli oranda tetiklediğini belirtti.