Kamp yapmak “bedava” değil: Fiyatlar yüzde 70 zamlandı

Yılın büyük bir bölümünü stres altında yaşayarak “tatil” hayali kuran tatilcilere kötü haber. Otel ve pansiyonlara alternatif oluşturan ve açık havada tatil yapmak isteyen tatilciler bu sene yüzde 70 daha fazla ödemek zorunda kalacaklar.

Türkiye’de tatil yapmak neredeyse hayal. Yaşanan bu ekonomik krizde insanlar “pahalılık” nedeniyle kamp ve çadır yerlerine akın ediyorlar ama kamp ve çadır yerleri de bedava değil. Muğla Mazı’da faaliyet gösteren Olivia Apart Kamp Yeri İşletmecisi Güneyir Bacaksız, kamp fiyatlarının yüzde 70 zamlandığını söyledi.

İnsanlar özgür ve rahat yaşam arıyor

Otel fiyatlarının aşırı derecede pahalanması nedeniyle İstanbul, İzmir, Aydın ve Muğla’da yaşayan yurttaşlar çareyi daha ekonomik olan kamp ve çadır yerlerinde buluyor. İnsanların, kamp ve çadır yerlerinde en az bir hafta konakladığını söyleyen Bacaksız, “Otel odalarındaki konfor ve lüksü düşündüğümüzde, insanlar artık daha rahat yaşamayı ve daha özgür olmayı istedikleri için, kamp yerlerini tercih ediyorlar” dedi.

Tatil yapan insanların daha çok megakent İstanbul’dan olduğunu aktaran Bacaksız, bunun sebebinin insanların betona gömülü yaşam sürmeleri nedeniyle yeşil alanlara hasret kalıyorlar. Bacaksız, temiz bir hava almanın da maliyetli olduğunu belirterek, kamp ve çadır yerlerinde tatil yapmak isteyen yurttaşların geçen döneme göre yüzde 70 fiyat farkı ile karşı karşıya kaldığını ifade etti.

Enflasyon kamp yerlerini de vurdu 

Bacaksız, oluşan fiyat artışı hakkında, “Geçen seneki işçi maliyetlerini, elektrik maliyetlerini mecburen fiyatlara yansımak zorunda kaldık. İnsanlar, enflasyonist baskı nedeniyle fiyatların artıp artmadığını merak ediyor. Fiyatlarımızda yüzde 70 civarında arttı. Geçen sene, kamp yerinde çadır başı ödenen ücret 300-400 liraydı. Oda olarak geçen sene 1+1 maksimum 4 kişinin kalabileceği odalar da 1750-2000 lira arasındaydı. Bu sene yapılan zamla odalar 3 bin lira olurken, çadır fiyatları da 500 lira oldu” dedi.

Tatilcilerin fiyattaki artışları normal karşılayanların da olduğunu, absürt tepki verenlerin de olduğunu savunan Bacaksız, “Müşterilerimizin fiyatlara verdiği tepkileri bir süre sonra normal karşılıyoruz; çünkü kendileri de böyle yerleri seçmeden önce genel bir fiyat araştırması yapıp tercih ediyorlar. Diğer yerlerin de (otel, villa, bungalov) pahalı olduğunu bildikleri için bir taraftan bu duruma alışmış gibiler. Çünkü ülkenin ekonomik durumlarının da farkında oluyorlar. Hem daha uygun olmasıyla hem de kendilerini duvarların arasına hapsetmektense diğer yerlere göre daha az konforlu olan kampları seçip doğaya yöneliyorlar” dedi.

Konuyla ilgili görüşlerine vurduğumuz isimlerden olan İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi Özel Eğitim Öğretmenliği öğrencisi Nisanur Şahin, “Fiyat açısından geçen yıl ve bu yıl arasında karşılaştırma yapmamız uygun olmaz çünkü geçen yılın enflasyonuyla bu yılın enflasyonu arasında dağlar kadar fark var. Aslında geçen yılki ve bu yılki enflasyon oranını düşündüğümüzde çadır fiyatlarında çok fazla bir artış olduğunu düşünmüyorum. Başka bir açıdan bakmam gerekirse aynı parayı donanımlı bir pansiyona verip de tatil yapabilirim ama bence burada önemli olan kişinin ne yapmak istediği… Bundan kastım da her şey değil olmasa da istediğim yerde konaklayabildiğim sakin bir tatil yapabileceğim çadırda kalmak mı yoksa aynı fiyattaki her şey dahil ama belli kuralların olduğu bir pansiyonda mı kalmayı istememe bağlı” sözlerini dile getirdi.

Bütçe dostu tatil arayışları revaçta

İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği öğrencisi Ayşegül Çelik, tatile çıkmadan önce arayışlarında “bütçe dostu” olmasına dikkat ettiğini belirterek şunları kaydetti: “Öncelikle tatile gittiğim şehirde konaklama açısından kendimi en rahat hissettiğim ortamda kalmayı tercih ederim tabii ki bu durumda karşımıza fiyatlar çıkacak. Bu konuda da bütçeme en uygun olanı tercih etmeye çalışırım. Oda ve çadır arasında tercih yapmam gerekirse fiyat konusunda aslında en az 5 günlük bir tatil düşünürsek ikisi de maliyetli oluyor ancak gezmeyi ve yeni yerler görmeyi seven biri olarak çadırın bu konuda bana sunduğu portatif rahatlığı tercih ederim.”

 Gizem Kızıl-Yeni Medya ve İletişim Bölümü 3.sınıf Öğrencisi
Etiketler
, ,