“Kadınların yüzde 92’si koşarken güvende hissetmiyor”

Adidas’ın yaptığı yeni bir çalışmada, kadınların koşarken güvende hissetmek için aldığı önlemlere dikkat çekildi. Erkeklerin yarısından fazlası kadınların koşarken karşılaştığı sorunları kabul etse de sadece yüzde 18’i kadınların daha güvende hissetmesini sağlamanın kendi sorumluluğu olduğunu düşünüyor

Alman spor giyim markası 10 Mart’ta, kadınların güvenlik endişelerinin altını çizmeyi amaçlayan ve “değişim yaratmayı sağlamak adına erkeklerin eğitimi ve ittifakı” çağrısında bulunan yeni kampanyası “The Ridiculous Run” (Gülünç Koşu) kapsamında yeni bir araştırma yayımladı.

Adidas, koşarken yaşadıkları farklı deneyimleri anlamak için 9 ülkeden (hem erkek hem de kadın) 9 bin koşucuya anket yaptı. Araştırmaya göre kadınların yüzde 92’si güvenlik endişesi duyarken yüzde 51’i fiziksel saldırıya uğramaktan korktuğunu söyledi; erkeklerdeyse bu oran sadece yüzde 28.

Kadınların üçte birinden fazlası, koşarken fiziksel veya sözlü tacize uğradığını da öne sürdü. Diğerleriyse istenmeyen ilgiye, cinsiyetçi yorumlara, istenmeyen cinsel ilgiye maruz kaldığını; kendilerine korna çalındığını ve hatta takip edildiğini söyledi.

Tacize maruz kalanlar arasında, kadınların zihinsel ve fiziksel yan etkilere maruz kalma olasılığı erkeklere kıyasla daha yüksek. Kadınların yarısından fazlası (yüzde 53’ü) koşu sırasında kaygı hissettiğini söylerken bu oran erkeklerde üçte birin üstünde (yüzde 38).

Sonuç olarak ankete katılan kadınların yüzde 69’u kendilerini daha güvende hissetmek adına bol kıyafetler giymek, biriyle beraber koşmak veya sadece tek kulaklığı takmak gibi önlemler aldığını ifade etti. Veriler, ankete katılan kadınların yüzde 46’sının artık koşuya ilgisini kaybettiğini gösteriyor.

Çalışmaya göre erkeklerin yüzde 62’si kadınların koşarken karşılaştığı sorunları kabul etse de sadece yüzde 18’i kadınların daha güvende hissetmesini sağlamanın kendi sorumluluğu olduğunu düşünüyor. Adidas, bulgularına dikkat çekme amacıyla perşembe günü “Gülünç Koşu” başlıklı yeni bir YouTube videosu paylaştı. Videoda kadınlar gece vakti, güvenlik için onlara eşlik eden bir araba ve motosiklet konvoyunun yanında koşuyor.

Videonun açıklama metninde, “Bu çok gülünç” ifadelerinin ardından şöyle yazıyor:

Kadınların yüzde 92’sinin koşarken güvende hissetmemesi de öyle.

Anket ve video, erkekleri ve oğlan çocuklarını eğiterek kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddeti önlemek üzere çalışan sivil toplum kuruluşu White Ribbon’la işbirliği içinde yapıldı.

Adidas’ın bu çabalarından kısa süre önce bir kadın, takip edilmesinin ardından diğer koşucuları çevrelerine dikkat etmeye çağıran bir TikTok videosu paylaşmıştı.

 

Independent Türkçe