Kadıköy’de kira fiyatları üç katına çıktı

“Kadıköy Geçinemiyoruz Platformu”nun ağustos ayı raporuna göre Kadıköy’de 8 bin TL ve altında sadece 44 kiralık daire ilânı bulunuyor.

Kiralık konut fiyatlarındaki tablolar her geçen ay yükselen bir grafik çizmeye devam ediyor. Asgari ücrete temmuz ayında yapılan zamla birlikte yeni asgari ücretle (5500 TL) Kadıköy’de kiralanabilecek daire sayısı iki-üç adetten 13’e çıkmıştı. Aradan iki ay geçmesine rağmen, ağustos itibari ile 5500 TL ve altına kiralanabilecek daire ilânı yeniden ikiye düşmüş durumda.

 

İstanbul ve Türkiye genelindeki kira fiyatları bir yıldır yükselişte. Haziran 2022 Emlak Endeksi Raporu’na göre İstanbul’da son bir yılda kiralık konut fiyatları üç katına çıktı. 2022 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 9,0 oranında artan Kira Fiyat Endeksi (KFE), bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 160,6, reel olarak ise yüzde 47,0 oranında arttı.

 

İstanbul, Ankara ve İzmir’in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2022 yılı haziran ayında bir önceki aya göre, sırasıyla 9,7, 9,3 ve 8,1 oranlarında artış gözlendi. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 184,9, 165,4 ve 150,9 oranlarında artış gösterdi.

 

“Kalıcı konut krizine doğru”

Kiralık konutlara dair bir diğer rapor ise “Kadıköy Geçinemiyoruz Platformu” tarafından yayımlandı. “Kalıcı Konut Krizine Doğru, Kadıköy Kiralık Konut Raporu”na göre ağustos ayı itibariyle Kadıköy’deki kira ortalaması 20.182 TL’ye ulaştı.

 

8 bin TL ve altındaki ilân sayısı nisan ayında 135, mayıs ayında 88, haziran ayında 83, temmuz ayında ise 73’tü. Ağustos ayı itibariyle ise Kadıköy’de 8 bin TL ve altında sadece 44 kiralık daire ilânı bulunuyor.