NASA ~ Jüpiter gezegeni ve çok sayıdaki uydusundan biri olan Europa

Jüpiter, 59 yıl aradan sonra Dünya’ya en yakın

Jüpiter, 59 yıllık aranın ardından ilk defa Dünya’ya oldukça yakın bir konumdan geçiş yaparak çıplak gözle bile görünebilecek kadar kendini gösterdi. Jüpiter’in bir sonraki yakın geçişi 107 yıl sonra.

Jüpiter, 59 yıllık aranın ardından ilk defa Dünya’ya oldukça yakın bir konumdan geçiş yaparak çıplak gözle bile görünebilecek kadar kendini gösterdi. Dünya’ya yaklaşık 600 milyon kilometre mesafeden geçen gezegen, en son Ekim 1963’te bu kadar yaklaşmıştı. Gezegen, karşı konumda bulunduğu için Güneş batıda batarken, Jüpiter doğu yönünde yükseldi. Bu sayede özellikle akşam saatlerinde çıplak gözle bile görülür hale geldi.

Dünya ve Jüpiter, dairesel yörüngelerden ziyade eliptik yörüngeleri takip ediyor ve birbirlerinin yanından geçme mesafeleri zamanla değişiyor. Jüpiter, yörüngesi boyunca Dünya’dan en uzak noktadayken iki gezegeni birbirinden ayıran yaklaşık 966 milyon kilometreye kıyasla, bu kez Dünya’nın yaklaşık 591 milyon kilometre yakınına geldi.

 

NASA Marshall Uzay Uçuş Merkezi araştırma astrofizikçisi Adam Kobelski yaptığı açıklamada, “Ay’ın dışında, gece gökyüzündeki en parlak nesnelerden biri olmalı” dedi. Her ne kadar Jüpiter 13 ayda bir karşı konuma gelse de NASA’nın blog yazısına göre en son 1963’te Dünya’ya bu kadar yaklaştı. Jüpiter karşı konumdayken Dünya’nın bu kadar yakınından nadiren geçiyor.

 

Gökbilimciler, Jüpiter’in bir 107 yıl daha Dünya’ya bu kadar yakın olmayacağını söylüyor.