Japonya’dan uzun çalışma saatlerine “çözüm”

Japonya’da Itoki ve Koyoju Gohan adlı iki firma dikey “şekerleme kapsülleri” üretmek için işbirliği yaptı. Ülke genelinde şirket çalışanlarının bu kapsüllerde örneğin toplantılar arasında uyuması planlanıyor.

Mobilya firması Itoki’nin sözcüsü Saeko Kawashima, uyku istasyonu diye nitelediği bu yapıların yorgun işçilere hijyenik bir dinlenme alanı sağlayacağını ifade etti.

 

Söz konusu yapılar, tıpkı uzay araçlarındaki kurgusal uyku kapsüllerini andıracak şekilde tasarlanıyor. Kapsüllerin içine yerleştirilecek raflar, çalışanların uyurken düşmesini önleyecek. Tasarımda kişinin düşmemesi için başın, dizlerin ve sırtın desteklenmesi öngörülüyor.

 

Bloomberg’e konuşan Kawashima, “Japonya’da dinlenmek için kendilerini bir süre tuvalete kilitleyecek pek çok insan var ki bunun sağlıklı olduğunu düşünmüyorum. Rahat bir yerde uyumak daha iyidir” ifadelerini kullandı.

 

İki firma, projeyi hayata geçirmek için perşembe günü anlaşma imzaladı.

 

Japonya, işçileri fazla çalıştırma konusunda kötü bir şöhrete sahip. Uzun iş saatlerine ayak uydurma amacıyla gün içinde uyumayı tercih edenler için bir terim bile mevcut: İnemuri. Dahası, haber sitesi Nippon, 2021’de işle ilgili akıl sağlığı sorunlarının bildirildiği rekor sayıda vaka olduğunu aktardı. Japonya Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanlığı’ndan alınan verilere dayanan haberde, 2021’de psikolojik bozukluklarla ilgili olarak 2 bin 346 tazminat başvurusu yapıldığı belirtildi. Başvurular arasında “üst pozisyonlardaki kişilerin güçlerini kötüye kullanması” ve “iş tanımında veya miktarında değişiklik” gibi şikayetler öne çıkıyordu.

 

Projenin işçilerin sorunlarını hafifleteceğini uman Kawashima, sözlerini şöyle sürdürdü: Şirketlerin bunu dinlenmeye yönelik daha esnek bir yaklaşım olarak benimseyebileceğini umuyoruz.

 

Söz konusu proje, Japon işçilerin dinlenebilmesine katkı sunacak olsa da uzun çalışma saatlerini ortadan kaldırmak yerine bu duruma uyumlanan bir gelişme olması nedeniyle bu sömürü düzenini meşru kılan bir yaklaşım olduğu yönündeki söylemler ise tartışmalara yol açtı.