Japonya’dan bir ilk: diş kaybı tedavi edilebilir

Japonya’da bir araştırma ekibi, dişleri tekrar çıkarabilen bir ilaç için insan denemelerine başlamaya hazırlanıyor. İlaç, özellikle genetik bozukluklardan şikayet eden kişilerde diş eksikliğini tedavi etmenin yeni yollarını ortaya koyabilir.

Japonya’nın Osaka eyaletindeki Tıbbi Araştırma Enstitüsü Kitano Hastanesi’nde baş araştırmacı ve diş hekimliği ve ağız cerrahisi bölümü başkanı Katsu Takahashi, insanların dişlerini yeniden çıkartmayı mümkün hale getireceğini aktardı.

Takahashi ve araştırma ekibi, USAG-1’i bloke eden nötralize edici antikor ilacı geliştirdiğinde, dişleri yeniden çıkarmak için bazı dişleri olmayan farelerde bu tedaviyi gerçekleştirdiler. Yani dünyadaki ilk diş çıkarma tedavisini geliştirmiş oldular.

İlacın hayvanlar üzerinde başarıya ulaşması, insanlarda da işe yarayacağı anlamına gelmiyor. Araştırmacı, “İlacın klinik kullanımının önünü açmayı umuyoruz” dedi.

Bununla beraber, klinik deneyler başlamadan önce ekip, ilacın insanlarda güvenli olduğunu ve herhangi bir olumsuz yan etki olmaksızın test edilebileceğini göstermeli.

Ekip aynı zamanda milyonlarca hastaya fayda sağlayabilecek insan deneylerini de uygulayacak.

Takahashi ve ekibi, güvenlik çalışmalarının 2025’e kadar , etkinlik ve optimal doz çalışmalarının 2028’e kadar tamamlanmasını umdukları ileriye dönük bir program geliştirdiler.

Her şey plana uygun giderse, 2029’a kadar ekip daha büyük klinik deneyler gerçekleştirebilir.