James Webb teleskobu, ötegezegende toz fırtınası tespit etti

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı’nın (NASA) James Webb Uzay Teleskobu, ilk kez güneş sisteminin dışındaki bir ötegezegende (güneş sistemi dışındaki gezegenler) şiddetli toz fırtınası tespit etti.

Teleskoptan elde edilen bulguları inceleyen Arizona Üniversitesi’ndeki bilim insanları, fırtınada “olağanüstü netlikte” su, metan gazı ve karbonmonoksit gözlemlendiğini söyledi.

NASA’ya göre, James Webb Uzay Teleskobu ile kaydedilen toz fırtınası, dünyaya yaklaşık 40 ışık yılı mesafede olan ve güneş sisteminin dışındaki VHS 1256b olarak bilinen bir ötegezegende.

Uzay teleskobu tarafından tespit edilen fırtınanın, dünyadaki kurak bir bölgede karşılaşılan ve silikatlardan oluşan örneklerin aksine daha çok kaya parçacıklarından meydana gelen bir sis kümesi olduğu belirtiliyor.

Hiçbir teleskop erişememişti

James Webb’den elde edilen bilgileri inceleyen Arizona Üniversitesi’nden uzman ekip ise “olağanüstü netlikte” su, metan gazı ve karbonmonoksit gözlemlendiğini ve bunun dışında karbondioksit varlığına işaret eden kanıtların da tespit edildiğini kaydetti.

Santa Cruz California Üniversitesi’nden Andrew Skemer, gözleme ilişkin şöyle dedi:

“Hiçbir teleskop, tek bir hedef için aynı anda bu kadar çok bilgiye erişememişti. Ötegezegenin dinamik bulut ve hava sistemlerini detaylandıran Webb Teleskobu’ndan tek bir görüntüde çok sayıda molekül görüyoruz.”