İzmir ve Aydın için “orta seviyede kuraklık” uyarısı

Sonbahar ve kış mevsimlerini kurak geçiren Ege Bölgesi’nde barajların önemli bölümünde su seviyesi geçen yıla (2022) göre büyük oranda düştü.

Yağış mevsimlerinde yeterli yağışın düşmediği Ege Bölgesi’ndeki bazı kentlerde etkisini gösteren kuraklık, MGM ve İZSU’nun verilerine yansıdı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) Standart Yağış İndeksi’nde yer alan kuraklık haritası analizlerine göre 12 aylık veriler dikkate alındığında Ege Bölgesi’nde İzmir ve Aydın’ın önemli bölümü “orta kurak”, Denizli “normal” ve “hafif kurak”, Uşak’ın önemli bölümleri ise “çok şiddetli kurak” şeklinde tanımlandı.

Bölgenin 1 Ekim 2022-31 Ocak 2023 dönemi yağışları, uzun yıllar ortalamasına ve bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 31 azaldı.

Beş barajda su seviyesi düştü

İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İZSU) mart ayının ilk haftası verilerine göre de kentteki beş barajın su seviyesi düştü.

Kentin en önemli su sağlayıcılarından Tahtalı Barajı’nda geçen yılın mart ayına göre doluluk yüzde 69’dan yüzde 40’a geriledi.

Doluluk:

  • Balçova’da yüzde 75’ten yüzde 39’a,
  • Güzelhisar’da yüzde 81’den yüzde 64’e,
  • Alaçatı Kutlu Aktaş’ta yüzde 89’dan yüzde 44’e,
  • Ürkmez’de yüzde 91’den yüzde 44’e düştü.

Mart ayının ilk haftasında Aydın İkizdere Barajı’nda doluluk oranı yüzde 16, Denizli Akbaş Barajı’nda yüzde 32, Uşak’taki Küçükler Barajı’nda ise yüzde 5 olarak ölçüldü.

“300 gün yetecek su var”

Anadolu Ajansı’na konuşan İZSU Su Arıtma Dairesi Başkanı Hakan Alpsoykan, İzmir’de özellikle ocak ve şubat aylarında yeterli miktarda yağış alamadıkları için barajların su seviyesinde geçen seneye göre ciddi düşüş yaşandığını vurgulayarak şöyle dedi:

“Tahtalı Barajı’ndan bahsediyorum çünkü İzmir’in en önemli yüzeysel su kaynağı, su ihtiyacının yüzde 40-45’ini temin ediyoruz. Bir önceki seneye göre neredeyse yarıya yakın bir düşme var. Yağış miktarı çok az oldu.

“Bundan bir ay önce baz alacak olursak baraj dolulukları anlamında 23 senedeki en kötü sekizinci senemizdi; ama bugün baktığımızda biz bundan kötü dört sene yaşamışız. Bu durumda Tahtalı Barajı’nda yaklaşık yüzde 40’lık bir doluluk var. Hiç yağmur yağmasa yaklaşık 300 gün yetecek suyumuz var.”

Etiketler
, , , ,