İstanbul’da ‘vampir kelebekler’ artmaya başladı

Türkiye’ye birkaç yıl önce Gürcistan’dan gelen vampir kelebekler İstanbul’da Beykoz halkının korkulu rüyasına dönüştü. Akşamları evlerini istila eden, sokakta dolaşmalarına izin vermeyen bu kelebekler vatandaşları tedirgin ediyor.

Son yıllarda özellikle Karadeniz Bölgesi’nde sıkça rastlanan vampir kelebekler, İstanbul’da artmaya başladı. Görünüşüyle kelebeği andıran ancak istilacı bir böcek türü olan kelebekler, Beykoz’un Çukurca Mahallesi’nde gözler görünür oranda varlığını artırdı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından konuyla ilgili “Hayvanların mevsimsel artışı ve gelen şikayetler üzerine İstanbul’un yeşil alanlarında vampir kelebeklerin fazla olduğu, Beykoz, Sarıyer ve Beşiktaş gibi ilçelerde ilaçlama çalışmalarımız devam etmektedir” açıklaması yapıldı.

 

Vampir kelebekler hakkında açıklamalarda bulunan Biyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Fatih Dikmen, “Ne kaşındırıyor ne alerji yapıyor, ne çocuklara başka bir hastalık bulaştırıyor. O yüzden insanların bu konuda içleri rahat olabilir” dedi.

 

Bölge halkından Esra Bostancı, “Rahatsızız. Yapraklara dokunduğumuzda gözümüzü kapatıyoruz. Çarpıp geçiyorlar. Normalde kelebekler yumuşak olur ama bunlar taş gibi. Isırdıkları zaman da bunu rahatça hissedebiliyorsunuz. Kelebek ısırmaz aslında ama bunlar ısırıyor” dedi.

 

Beykoz’da yaşayan Sabri Topal da, “Beykoz’da yaşayıp akşamları balkona çıkmak isteyen herkes mağdurdur. Hava kararmaya başladıktan sonra bir anda saldırıya geçiyorlar. Bir anda tavan, ışıkların etrafı her taraf kelebek. Bir şey yemek içmek pek mümkün olmuyor. Gündüz tek tük görülüyor. 4-5 sene önce bir taneye tanık oldum o zamandan sonra bunlar çoğalmaya başladı. Özellikle yazın bu dönemlerinde bizim sürekli akşam misafirlerimiz” ifadelerini kullandı.