deprem

İstanbul’da “hızlı tarama” istenen bina sayısı 76 bine çıktı

İBB “Deprem Risk Yönetimi […] Dairesi” Başkanı Özlem Tut, üç yıldır sahiplerinden “hızlı tarama”yla inceleme izni istedikleri 107 bin binanın ancak 29 bini için olumlu yanıt aldıklarını. 6 Şubat’tan sonra başvuru sayısının 76 bine çıktığını açıkladı.

İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Özlem Tut, Bakırköy’de gerçekleştirdikleri “hızlı bina taraması” sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı ve İstanbul’da depreme hazırlık süreçlerine ilişkin yeni bilgiler verdi.

6 Şubat’tan sonra oluşan “hassasiyet”

İBB ekiplerinin 3 yılı aşkın süredir hızlı tarama yöntemiyle bina incelemesi yapageldiğini belirten Tut, bu süre içinde 107 bin binayı ziyaret edip inceleme izni istedik ancak […] 29 bin bina, inceleme için  izin verdi. Bugün itibarıyla toplam 76 bin başvuru aldık. Bunların hepsine cevap vereceğiz.” dedi.

6 Şubat depremleri sonrasında yurttaşlarda “hassasiyet” oluştuğuna değinen Tut, başvuruları “sırasına göre değerlendirmeye alıp bütün binaları inceleyece[klerini]” söyledi.

Bununla birlikte bu yöntemin  “10 kat üzeri binalar için uygulanam[adığını]” açıklayan Tut, daha önce başvuramayan 2000 sonrası yapıların da artık başvuru için önünün açıldığını dolayısıyla başvuru sayısının çok arttığını dile getirdi.

İBB deprem risk yönetimi yetkilisi, başvurularda “kırılgan yapı stoku”nu oluşturan 2000 yılı öncesi inşa edilmiş yapılara öncelik vereceklerini, sistemi kiracı başvurularını da alabilecek şekilde güncellediklerini açıkladı.

“4 bin 500 TL kira yardımı” 

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, İBB’nin kentteki “hızlı taramalar”ı sonucu 318 binanın “deprem yükü taşıma kapasitesi olmayan”, durduğu yerde çökebilecek nitelikte olduğu tespit edildi. Tut, bu binaların kentsel dönüşüm süreçlerini hızlandırmak ve hızlıca tahliyelerini sağlamak için İBB’nin 4 bin 500 TL kira yardımı yapacağını, bu binalarda bulunanların kat maliki ya da kiracı olmalarına bakılmaksızın kira desteğinden yararlanabileceğini bildirdi.

Süre giden “hızlı bina tarama yöntemi”nin, binaların 6306 sayılı yasa kapsamında riskli yapı ilan edilmelerinden bir önceki aşama olduğunu açıklayan Tut, tarama sonrasında yapının “risk grubunda” çıkması halinde sahiplerini bilgilendirdiklerini aktardı.

Testin doğruluk oranıyla ilgili soruyu da yanıtlayan İBB Daire Başkanı, Belediyenin uyguladığı testin İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenlerince  geliştirilen bilimsel bir yöntem olduğunu ve benzer uygulamaların dünyanın pek çok ülkesinde yapıldığını açıkladı.

Tut, incelemelerin sonucuna göre, vatandaşların İBB iştiraki KİPTAŞ üzerinden de binanın yenilenmesi için gerekli başvuruları yapılabileceğini belirtti.

Bina sakinleri: “Sahillerde oturanlar tedirgin”

Bina sakinlerinden Aykut İrevül, kentte sahil kesiminde yaşayan herkeste bir tedirginlik olduğunu ve herkesin güvenli yerlere çıkmak istediğini dile getirdi.

Bakırköy’de yaşadığını ve binalarının yaklaşık 40 yıllık olduğunu söyleyen İrevül, 3 gün önce İBB’ye başvurduğunu belirterek, “Hızlı bir şekilde döndüler, sağ olsunlar. Burada incelemeler yapıyorlar. Deprem risk raporuna göre biz de aksiyonumuzu alacağız. Herkese de tavsiye ediyorum.” dedi.

İrevül, binanın riskli çıkması durumunda daha güvenli yerde ev kiralayacağını, eğer uygun fiyatla ev bulamazsa kent dışına taşınabileceğini söyledi.

 

bianet