İstanbul’da beklenen yağış sele dönüştü, valilik iki can kaybı bildirdi

İstanbul’da akşam saatlerinde gerçekleşmesi beklenen yoğun yağışlar 18:30’dan 21:30’a kadar kentin alçak bölgelerinde ve metroda tehlike yarattı. Yollar kapandı, araçlar yollarda, insanlar su basan binalarda mahsur kaldı. İki kişinin öldüğü bildirildi.

İstanbul’un bazı ilçelerinde etkili olan kuvvetli yağış nedeniyle Başakşehir’de metro, Çam ve Sakura Hastanesi ve Millet Kütüphanesi’ni su bastı. İstanbul Valiliği bir kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Kentin kuzey bölgesinde başlayan yağış, Arnavutköy ve Başakşehir’de şiddetini artırdı. Sağanak nedeniyle yollar göle döndü. Arnavutköy’de birçok ev ve iş yerlerinde su baskını ihbarları üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi.

Bölgeye, diğer ilçelerden de itfaiye araçları gönderildi. Yağış nedeniyle Arnavutköy ve Başakşehir bölgesindeki yollarda araçlar mahsur kaldı. İlerleyemeyen bazı sürücüler, emniyet şeridinde beklerken, bazı vatandaşlar araçlarını iterek kurtarmaya çalıştı.

Meteoroloji bildirmişti

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Valilik tarafından yapılan art arda uyarıların ardından akşam saatlerinde İstanbul’da kuvvetli sağanak yağış etkisini gösterdi. Pek çok ilçede sele dönüşen yağış, özellikle Başakşehir ve Arnavutköy’de hayatı felç etti. Başakşehir ve Küçükçekmece ilçelerinde 2 kişi, sel sularına kapılarak hayatını kaybetti. Sokaklar göle dönerken, araçlar ise sele kapılarak sürüklendi. İBB Başkanı İmamoğlu, bazı noktalarda yağışın 150 kiloyu bulduğunu aktardı.

Meteoroloji’nin uyarısından sonra başta Arnavutköy ve Başakşehir olmak üzere İstanbul’da şiddetli yağış etkili oluyor. Yağış nedeniyle yollar ve köprü altları suyla doldu. Göle dönen yollarda araçlar ilerlemekte güçlük çekerken, Başakşehir’de metro istasyonunu su bastı. İstanbul Valisi Davut Gül, “Sel baskınlarına karşı duyarlı olunması, motor kurye vb. ulaşım araçlarıyla trafiğe çıkılmamasını önemle rica ederim” diyerek vatandaşlara uyarılarda bulundu.

İmamoğlu AKOM’da bilgi verdi

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, özellikle Başakşehir ve Arnavutköy ilçelerinde etkili olan sağanak yağışla ilgili AKOM’da bilgilendirmelerde bulundu. Söz konusu bölgelerde, 18.30’dan 21.30’a kadar sürede metrekareye ortalama 130 kilogram yağış düştüğü bilgisini paylaşan İmamoğlu, yaşanan olumsuzluklara 2 bin 137 personel ve bin 161 araç ve iş makinası ile müdahale ettiklerini vurguladı. Yaşanan olumsuz sürecin iklim değişikliği kaynaklı olduğuna dikkat çeken İmamoğlu, “İklim değişikliğinin bu şekilde yağışa dönüştüğü bir İstanbul’da, bütün Türkiye’de, hatta dünyada hesaplarımızı da ona göre yapmamız gerektiğini göstermiştir. Göreve gelir gelmez gösterdiğimiz bilinçli çalışmanın, gerçekten İstanbul için ne kadar mühim bir çalışma olduğunun da altını çizmek gerekir. Biz, bu anlamda altyapı yatırımlarımıza en etkili şekilde devam edeceğiz. Hiçbir zaman bu işimizi ihmal etmeyeceğiz. Geçmişten kalan bütün eksiklikleri gidereceğiz” dedi.

İmamoğlu, “Anlık yağış yoğunluğu esnasında, bir kısım ana arterlerde ve köprü geçişlerinde göllenmeler olsa da hızlı bir şekilde suyun tahliyesi gerçekleşti. Şu anda kapalı olan yolumuz ve herhangi bir alt geçidimiz yoktur. Bu manada, yine tabii yağışın birikintisiyle geçmiş dönemlerde, özellikle Ayamama’da yoğunlaşan ve farklı görüntülerle karşılaştığımız ortamlar oluşmamıştır. Ayamama, çok yüksek oranda kabarmış olsa da bu yoğun yağışa rağmen, Ayamama’nın doğal akışı, süreci karşılayabilmiştir. Bu da önemli ve sevindirici.” dedi

Bin 808 ihbar

“Şu ana kadar sahada bin 808 ihbar gerçekleşti. Bu bin 808 ihbarın tümü değerlendirilip, sahada irtibatta olan personelimiz yönlendirilmektedir.” diyen İmamoğlu en önemlilerinden birinin “Kayaşehir İstasyonunun […] metro durağının iptal edilmiş olması” olduğunu söyledi.

“Yine Başakşehir’den görüntülerin yansıdığı Millet Kütüphanesi’ndeki su baskınına da itfaiye ekiplerimiz hızlıca ulaşmış ve mahsur kalan 10 vatandaşımızı oradan çıkartmışlardır. Müdahale devam etmektedir.” dedi

“Yine bize ulaşan, Çam ve Sakura Hastanesi’ndeki bir miktar su baskınıyla ilgili de ekiplerimiz oraya müdahale noktasındadır. Şu anda AKOM’da, yetkili arkadaşlarımızla, sahadaki 2 bin 137 personelimiz, ekiplerimiz ve araçlarımızla anlık müdahale için irtibatımız sürüyor. Aynı zamanda Valiliğimizle de anlık irtibatlarımızla, orada oluşan bilgileri de değerlendirerek, eş güdümlü bir şekilde çalışmamızın da sürdüğünü ifade edeyim.” dedi.

Alınan tedbirler büyük kayıpları önledi 

İmamoğlu, “Yaptığımız anlık uyarlar neticesinde, kıymetli vatandaşlarımızın tedbir almaları da muhtemeldir ki bizi üzecek haberlerin engellenmesinde bir çabadır. Bu noktada, devletimizin bütün kurumları, başta Valiliğimiz, İstanbul Büyükşehir Belediyemiz, ilçe belediyelerimiz ve tabii ki bunun önemli bir parçası olan bütün vatandaşlarımızın, bu tür uyarılara dikkatle yaklaşması ve anında refleks göstermeleri bizi; üzen, korkutan haberlerden de uzak tutmayı sağlayacaktır.” dedi

İBB başkanı, “Biz, bu anlamda altyapı yatırımlarımıza en etkili şekilde devam edeceğiz. Hiçbir zaman bu işimizi ihmal etmeyeceğiz. Geçmişten kalan bütün eksiklikleri gidereceğiz.” dedi. “Kentin her noktasında su baskınlarını engelleme noktasında da çalışmalarımızın süreceğini ve bunun da bir seferberlik olduğunu” söyledi.

İmamoğlu emeği geçen herkese, her kuruma yürekten teşekkür etti.