İstanbul’da Asya kaplan sivrisineği alarmı

Sıcaklarla birlikte artan sivrisinekler, vatandaşı canından bezdirdi. Çocuklar başta olmak üzere çok sayıda vatandaş kızarıklık, şişlik, ağrı, yanma gibi şikâyetlerle hastanelere koştu. Vatandaşlar ilaçlamanın yetersiz kaldığını söyledi

Türkiye yaz dönemine Asya kaplan sivrisineği kâbusuyla girdi. Artan sıcaklarla birlikte gelen sivrisinek istilası, başta İstanbul olmak üzere pek çok kentte vatandaşı canından bezdirdi. Çocuklar başta olmak üzere binlerce kişide kızarıklık, şişlik, ağrı, yanma, su balonu gibi şikâyetler baş gösterdi. Acil servisler ile enfeksiyon klinikleri çok sayıda vatandaşa müdahale etti.

RTEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Akıner, Asya kaplan sivrisineğinin, hızla yayıldığını belirterek, “Bu zararlı tür, Türkiye’nin tüm sahil kesimine yayılmış durumda. Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte aşırı çoğalma başladı. Bireylerin de burada yapması gereken çok şeyler var. Bu bildiğimiz Sinek türleri gibi değil, gündüz dışarıya çıktığımız zamanlarda üzerimize gelme eğilimi var. Normalde akşam uyurken vızıltısını duyduğumuz sivrisinek gibi değil, bunun sesini duymuyoruz. Aşırı agresif bir sivrisinek türü. Gündüz bahçede çalışırken gelip sizi rahatsız edip, kan emme davranışı sergileyebilir. Bu sivrisineklere üreme alanı oluşturabilecek en ufak bir su ve ayran gibi kabın dahi çevremizde olmaması gerekiyor” dedi.

İstanbul’da en çok sivrisinek görülen ilçeler şöyle: Arnavutköy, Beykoz, Sarıyer, Silivri, Çatalca, Büyükçekmece, Şile, Ümraniye… Belediye ekipleri sivrisineklerin üreyebileceği, larvalarını bırakabileceği hemen tüm noktalara, su birikintilerine müdahale ediyor ancak çalışmalar yeterli olmuyor. Asya kaplan sivrisineği olarak adlandırılan sivrisinek nedeniyle geceleri uyuyamaz hale gelen vatandaş, ilaçlamanın geç yapıldığını belirterek belediyelere karşı tepkili.