İstanbul, Avrupa’da en fazla gökdelene sahip şehir oldu

Mega kent İstanbul hızla büyümeye devam ederken gökdelen sayısı da artmaya devam ediyor. Türkiye, Avrupa’da yüksekliği 150 metreden yüksek olan en fazla gökdelene sahip ülke oldu. İstanbul ise Avrupa’da en fazla gökdelene sahip şehir.

Yüksek Binalar ve Kentsel Habitat Konseyi’nin paylaştığı Şubat 2022 verilerine göre Türkiye, sahip olduğu gökdelen sayısıyla Avrupa’da birinci sırada yer alırken İstanbul ise Avrupa’da en fazla gökdelene sahip şehir oldu. Gökdelenlerin şehrin görüntüsünü bozduğu ve ısı artışına neden olduğu tartışmaları yaşanırken yeni gökdelenler yapılmaya devam ediyor.

 

Yüksek Binalar ve Kentsel Habitat Konsey’inin Şubat 2022 verileri, yüksekliği 150 metreden fazla olan gökdelenleri kapsıyor. Bu verilere göre Türkiye, yüksekliği 150 metreden fazla olan toplam 67 gökdelene ev sahipliği yapıyor. İstanbul’da ise 48 adet yapımı tamamlanmış gökdelen bulunuyor. Rusya’da 150 metre yükseklikte 51 gökdelen yer alıyor. 150 metreden yüksek bina sayısında İngiltere, 33 gökdelen ile üçüncü sırada bulunuyor. Almanya’da 20, İspanya’da 13, Polonya’da 12, Hollanda ve İtalya’da 6, Avusturya’da 3, İsviçre ve İsveç’te ise 1 adet yüksekliği 150 metreden fazla olan gökdelen bulunuyor.

 

Avrupa’da en fazla gökdelenin bulunduğu şehir İstanbul iken listede Ankara ve İzmir de bulunuyor. İstanbul’da 48, Moskova’da 46, üçüncü sıradaki Londra’da ise 30 gökdelen yer alıyor. Ankara 11 gökdelen ile altıncı sırada bulunurken İzmir ise 6 gökdelen ile ilk 10’da kendine yer buldu.

Etiketler
, ,