İstanbul Arel Üniversitesi’nde “Yer Çekimsiz Ortamda Bitki Yetiştiren Gübre Kaplama Materyali” üretildi

Yer çekimsiz ortamda bitki yetiştirmek için uzay tarımı olarak ortaya çıkan ve suyun verimli kullanılması ile dikkatleri çeken topraksız tarım araştırmalarına bir yenisi  Alper Gezeravcı’nın uzay istasyonuna gitmesi ile birlikte gündeme gelmişti. İstanbul Arel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Dr. Öğretim Üyesi Ceren Türkcan yerçekimsiz bir ortamda bitki yetiştirmek için “Yer Çekimsiz Ortamda Bitki Yetiştiren Gübre Kaplama Materyali” projesini geliştirdi. 

Yapılan çalışmalar kapsamında İstanbul Arel Üniveristesi’nde yer çekimsiz ortamda kullanılmak üzere kontrollü salım yapan gübre kaplama malzemeleri geliştirilmeye başlandı. Yapılan deneylerde kaplama materyalinin olumlu sonuçlar verdiğini ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Ceren Türkcan ilgili projenin ilerleyen zamanlarda yer çekimsiz ortamda da gözlemleneceğini belitti.

“Geliştirilen Materyal, Bitkinin İhtiyaç Duyduğu Besinleri Barındırıyor”

Geliştirdiği gübre kaplama materyali hakkında bilgiler veren Dr. Öğretim Üyesi Ceren Türkcan materyalin aynı zamanda her türlü gübreyle uygulanabildiğini ifade etti.

Dr. Öğretim Üyesi Ceren Türkcan; “Bu malzemeler bitkilerin özellikle azot, fosfor ve potasyum ihtiyacı başta olmak üzere ihtiyaç duyduğu besinleri barındırarak, ortam koşullarından etkilenmeden belirli aralıklarla bitkinin ihtiyaç duyduğu besinleri bitkiye vererek bitkinin faydalanmasını sağlamaktadır. Her türlü gübreye uygulanabilen bu gübre kaplama malzemesi ile bitkinin ihtiyaç duyduğu tüm besinler belirlenen aralıklarla bitkiye verilebilmektedir.” dedi.

“Tamamen Eriyerek Gerisinde Atık Bırakmıyor”

İçeriğinde besin maddelerinin bittikten sonra eriyebilme özelliğine sahip olduğuna dikkat çeken Türkcan; malzemenin oda koşullarında başarılı sonuçlar verdiğini ve ilerleyen zamanlarda yer çekimsiz ortamda denemelerin gerçekleşeceğini sözlerine ekledi.

Türkcan;” İçeriğindeki besin maddeleri bittiği zaman 18 ay gibi bir sürede tamamen eriyebilme özelliği gösteren kaplama malzemesi sayesinde atık bırakmadan, herhangi bir zirai ilaç kullanımı olmadan tarım yapmak mümkün olacak. Şu an laboratuvarda oda koşullarında denemeleri yapılan malzemenin ilerleyen zamanlarda yer çekimsiz ortamda denemeleri gerçekleştirilecek. Topraklı sistemlere ve topraksız sistemlere entegre edilebilecek kaplama malzemesi aynı zamanda süperadsorban özelliği gösterdiği için yer çekimi olmayan ortamda suyun kontrolsüzce hareketini engelleyerek sadece bitkinin faydalanmasını sağlayabilecektir. “ dedi.