İngiltere, Nijerya’dan aldığı Benin bronzlarını verecek

1987 yılında İngiliz askeri saldırısı sırasında Benin City’den zorla çıkarılan 72 objenin mülkiyeti Horniman Mütevelli Heyeti’nin kararıyla Nijerya hükümetine devredilecek.

İngiltere’nin başkenti Londra’daki Horniman Müzesi, 19. yüzyılda Benin Krallığı’ndan yağmalanan 72 tarihi eseri Nijerya’ya iade edecek.  Koleksiyon, halk arasında Benin bronzları olarak bilinen 12 pirinç levhadan oluşuyor. Diğer nesneler arasında bir pirinç horoz sunağı parçası, fildişi ve pirinç tören nesneleri, pirinç çanlar, yelpazeler ve sepetler gibi günlük eşyalar ve ‘kralın sarayının’ anahtarı yer alıyor.

Nijerya Ulusal Müzeler ve Anıtlar Komisyonu (NCMM) Ocak ayında söz konusu eserlerin iade edilmesini talep etmişti. Horniman Müzesi, iade kararını; Nijerya ve İngiltere’de toplum liderleri, müze ziyaretçileri, çocuklar, akademisyenler ve sanatçılara danışarak aldığını açıkladı.

Horniman Müzesi ve Bahçeleri Mütevelli Heyeti Başkanı Eve Salomon ise eserlerin zorla elde edildiğine dair kanıtların çok açık olduğunu söyledi. Salomon, “Onların mülkiyetini Nijerya’ya iade etmenin hem ahlaki hem de uygun olduğu görüşümüzü destekledi. Horniman bu adımı atabilmekten memnun ve bu değerli eserler için daha uzun süreli bakım sağlamak için NCMM ile birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz” dedi. 900’den fazla eser, İngiltere’nin en ünlü müzesi British Museum’da yer alıyor. Ancak, Benin Bronzlarının büyük çoğunluğunu elinde bulunduran müze, bu eserlerin iade edilmesine sıcak bakmıyor.