“İlk deprem 11 şiddetinde hasar yarattı”

Deprem uzmanı Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Son yaşadığımız deprem 11 şiddetine kadar çıkmış oldu. 12’de yeryüzü şekil değiştiriyor” dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Maraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremleri AA’ya değerlendirdi.

Depremlerin ardından bölgede incelemeler yapan Prof. Dr. Sözbilir, depremin büyüklüğüyle yaşanan yıkım arasındaki ilişkiyi yorumladı.

Depremin “büyüklük” ve “şiddet” olarak iki ölçeği olduğunu söyleyen Sözbilir, “Büyüklük deprem sırasında ortaya çıkan enerjinin büyüklüğünü belirtir” dedi.

Sözbilir, depremin şiddetinin “yeryüzünde hissedildiği bir noktadaki etkisinin ölçüsü” olarak tanımlandığını ifade etti. Sözbilir, depremin yapılar, doğa ve insanlar üzerindeki etkilerini gösteren şiddet ölçüsünün, büyüklüğün yanı sıra derinlik, uzaklık ve yapıların depreme karşı gösterdiği dayanıklılığa göre de değiştiğini aktardı.

Pazarcık merkez üslü 7,7 büyüklüğündeki ilk depremin 11 şiddetinde olduğunu söyleyen Sözbilir, şöyle konuştu: “Dünyadaki deprem şiddeti skalası 12’ye kadar. Son yaşadığımız deprem 11 şiddetine kadar çıkmış oldu. 11 şiddeti düzeyinde hasar yaptı. 1 derece kaldı sadece. En büyüğü 11 şiddetinde. 12’de yeryüzü şekil değiştiriyor, yer çekimi devre dışı kalıyor.”