İklim krizinde beş kritik eşik aşıldı

Uluslararası bir araştırma ekibi tarafından yapılan yeni bir çalışmada, yaşanan küresel ısınma ve iklim krizinin dünyayı birden fazla devrilmenin eşiğine getirdiği açıklandı. Araştırmada, Sanayi Devrimi’nden bu yana yaşanan 1,1 derecelik sıcaklık artışı nedeniyle beş kritik eşiğin aşıldığı aktarıldı.

Bilim insanları, toplamda 16 devrilme noktası için kanıt bulduklarını belirtirken, son altı tanesinin tetiklenmesi için en az 2 derece küresel ısınma eşiğinin geçilmesi gerektiğini aktardı. Çalışma ekibinin bir parçası olan Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü müdürü Prof. Johan Rockström, “Dünya 2-3 derecelik küresel ısınmaya doğru gidiyor. Bu, dünyanın dört bir yanındaki insanlar için felaket olacak çok sayıda tehlikeli devrilme noktasını geçmeye yönlendiriyor” dedi.

 

Rockström, “Dünya üzerinde yaşanabilir koşulları sürdürmek ve istikrarlı toplumları sürdürmek için mümkün olan her şeyi yapmalıyız” ifadelerini kullandı. Çalışmanın baş yazarı Exeter Üniversitesi’nden Dr. David Armstrong McKay ise, “Gerçekten endişe verici. Mutsuzluk için sebepler var, ama hâlâ umut için de sebepler var. Çalışma, Paris Anlaşması’nın 1,5 derece hedefinin neden bu kadar önemli olduğunu ve uğruna mücadele edilmesi gerektiğini destekliyor. Bazı devrilme noktalarına yakında ulaşacağız” ifadelerini kullandı

 

Kısa süre önce yayımlanan başka bir çalışma da çevresel yıkım nedeniyle Amazon yağmur ormanlarının bir kısmının devrilme noktasına ulaştığını ve bir daha asla toparlanamayacağını ortaya koymuştu.

 

Raporda, “Devrilme noktası bir gelecek senaryosu değil, daha ziyade bölgenin bazı bölgelerinde halihazırda mevcut olan bir aşama. Brezilya ve Bolivya, tüm ormansızlaşmanın ve bozulmanın %90’ını yoğunlaştırıyor” diye belirtilmişti.