İklim krizi milyarlarca dolara mâl oluyor

Almanya’da aşırı hava olayları son 20 yılda ortalama olarak yılda en az 6,6 milyar euroluk zarara neden oldu. Ekonomik araştırma şirketi Prognos tarafından yapılan yeni bir çalışmanın sonuçlarına Avrupa’da sıcak hava dalgasının ve orman yangınlarının kendisini tekrar gösterdiği günlerde çıktı.

Çalışma yazarları, henüz incelenmemiş bireysel olaylar ve sağlık üzerindeki etki ve biyolojik çeşitlilik üzerindeki sonuçlar gibi ölçülemeyen etkiler nedeniyle 2000 yılından bu yana hasar tahminlerinin daha da yüksek olabileceğini söyledi. 2018’de ve 2019’da, Almaya’nın tarımı ve ormanları sıcak hava dalgaları ve kuraklık nedeniyle 25.6 milyar euro değerinde zarar gördü, buna ilaveten çalışanların düşük verimliliği de 9 milyar euroluk zarar verdi.

2045 yılında karbon nötr olma taahhüdü olan Alman hükümeti, temel kamu hizmetlerinde, inşaat, ulaşım, tarım ve imalat sanayii gibi kapsamlı alanlarda iklim değişikliği reformalarını hızlandırmayı hedefliyor.

Almanya Çevre Bakanı Steffi Lemke, araştırmadaki sayıların korkutucu olduğunu söyleyerek “Yurttaşlarımızı korumak için iklim adaptasyonuna daha fazla yatırım yapacağız” açıklamasında bulundu.