İklim krizi için yatırımlar yeterli değil

Bir rapora göre BP, Chevron, ExxonMobil, Shell ve TotalEnergies gibi büyük petrol ve gaz şirketleri, çevresel çalışmalarını duyurmak için on milyonlarca dolar harcarken, yatırımlarının yalnızca yaklaşık 10’da birini düşük karbonlu kalkınmaya ayırıyor.

Bir iklim finansmanı düşünce kuruluşu olan InfluenceMap tarafından beş petrol ve gaz firmasının iletişimleri üzerine yapılan kapsamlı bir araştırma, duyurularının yüzde 60’ının şirketlerin olumlu iklim eylemlerini vurgulayan en az bir iddia sunduğunu ortaya koydu. Ancak ortalamaya bakılırsa, beş tane şirket sermaye harcamalarının yalnızca yüzde 12’sini düşük karbonlu faaliyetlere ayırdı ve buna bazı gaz projeleri de dahildi.

 

InfluenceMap, tanıtım materyalinin dörtte birinden azının şirketlerin fosil yakıt faaliyetlerini vurgulamaya aktarıldığını ve şirketlerin iklim kimliklerini parlatmaya yönelik iletişimlere yılda yaklaşık 750 milyon dolar harcadıklarını öne sürdü. Araştırmacılar, BP, Chevron, ExxonMobil, Shell ve TotalEnergies tarafından 2021’de yayımlanan; kurumsal web sitelerindeki makaleler ve blog gönderileri, basın bültenleri, raporlar, konuşmalar ve şirket ile CEO’nun sosyal medya hesapları da dahil olmak üzere 3 bin 421 kamu iletişim materyalini inceledi.

 

Uzmanlar, herhangi bir şirketin küresel boyuttaki reklamcılığının tam bir veri setini elde etmeleri mümkün olmadığı için reklamlara bakmadılar. Çalışma, tanıtım materyalinin yüzde 60’lık kısmının en az bir yeşil talepte bulunduğunu ve en popülerinin “enerji karışımını değiştirme” çabalarına odaklandığını buldu.

 

Bununla birlikte, beş şirketin sermaye harcamalarının analizi, hepsinin petrol ve gaz üretimini artıracağını  tahmin ediyor. InfluenceMap program yöneticisi Faye Holder, “Büyük petrolün bu yeşil PR için milyonlarca dolar harcadığını ve kendilerini iklim yanlısı olarak göstermek için gerçekten sistematik bir kampanya yürüttüğünü gördük. Fakat, fosil yakıtlara kilitlenmek ve yüksek düzeyde petrol ve gaz ile gerçekten sürdürülemez bir enerji geleceğine yatırım yapmaya devam ediyorlar” dedi.

 

Holder, firmaların web sitelerindeki “Hakkımızda” sayfalarının hiçbirinin onları petrol ve gaz şirketleri olarak tanımlamadığını söyledi: “Bence en iyi örnek BP’ydi – ‘Biz kimiz’ sayfalarında ‘petrol’ kelimesinden sadece iki kez bahsediyorlar. Ve sayfanın alt kısmındaki ‘Tarihimiz’ adlı bir bölümde fosil yakıtlardan düşük karbonlu geleceğe nasıl geçiş yapan bir enerji şirketi olduklarını anlatıyorlar. Yani kendilerini petrol ve gazdan ayırmak ve kendilerini bu iklim gündemine bağlamak istedikleri çok açık” diye ekledi.