İklim değişikliği ve siyaset “zehirli” bir karışım

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) yayınladığı bir raporla, dünya barışının yeni bir riskler çağına girdiği uyarısında bulundu. İklim değişikliğinin sonuçlarını siyasi açıdan da göreceğimizi belirten barış araştırmacıları bunun “zehirli” bir karışım olduğuna dikkat çekti.

Raporda iklim değişikliği, çevre krizleri, kaynakların kıtlığı, canlı türlerinin yok oluşu gibi etkenlerle güvenlik riskleri ve pandemi gibi diğer tehditlerin birleşiminin nasıl sonuçlar yaratabileceğine dikkat çekildi. Raporun önsözünde, “Bu zehirli, çok derin etkileri olan ve tehlikeli bir karışım” diyen AB Komisyonunun çevreden sorumlu üyesi Margot Wallström, gücü elinde bulunduran kurumların ise çözüm bulmada çok yavaş olduklarını vurguladı.

“Çevre krizini ya kendi haline bırakacağız ya da teşhis koyup harekete geçeceğiz”

SIPRI direktörü San Smith de “Pek çok uzman belirleyici bir noktada bulunduğumuzu söylüyor. Çevre krizini ya kendi haline bırakacağız ya da sorunun teşhisini şimdi koyup harekete geçeceğiz. Asıl kötü haber, bu son derece önemli anın, uluslararası politikanın korkunç bir durumda olduğu bir zamana denk gelmesi. Dünyadaki büyük güçler arasındaki ilişkiler ‘zehirli ve tehlikeli’ bir durumda. Popülizm ve milliyetçilik yükselişte” sözlerini sarf etti.

Raporda, bu karışıma çeşitli ülkelerden örnekler de veriliyor. Somali’de süregelen kuraklık ve iklim değişikliğinin diğer etkileriyle yoksulluk ve zayıf siyasi yönetim gibi etkenlerin birleştiği ve bu karışımın, insanları terör örgütü Eş Şebab’ın kucağına ittiği belirtiliyor. Yine Orta Amerika’da iklim değişikliğinin tahıl hasadını olumsuz etkilediği, ülkedeki şiddet olayları ve yolsuzlukla birleştiğinde, kitlelerin ABD’ye göç etmesine yol açtığı kaydediliyor. Dünyanın en büyük ikinci tahıl ihracatçısı Ukrayna da içinde bulundukları savaş koşulları yüzünden hasat konusunda olumsuz etkilenen ülkeler arasında.

Mülteci konumuna düşen insanların sayısı da ikiye katlandı

Rapora göre, dünyada 2010’lu yıllardan bu yana, en az bir devletin taraf olduğu silahlı çatışmaların, bu çatışmalarda ölen insanların ve dünya çapında yerinden edilen ya da mülteci konumuna düşen insanların sayısı da ikiye katlandı. Yıllar süren düşüşün ardından kullanıma hazır nükleer başlıkların sayısı da 2020’de yeniden artış gösterdi. Geçen yıl dünyada askeri harcamaların tutarı 2 trilyon dolara ulaşarak rekor kırdı.

Siyaset çevre krizlerine karşı daha dikkatli adım atmalı

Siyasetin riskleri daha iyi değerlendirmesi ve çevre krizlerine karşı daha kararlı adım atması çağrısı yapan araştırmacılar, çevresel riskleri ve ekolojik kıtlıkları hızlı bir şekilde azaltmayı hedefleyen ekonomiye geçiş tavsiyelerinde bulunuyor.

Siyasetin riskleri daha iyi değerlendirmesi ve çevre krizlerine karşı daha kararlı adım atması çağrısı yapan araştırmacılar, çevresel riskleri ve ekolojik kıtlıkları hızlı bir şekilde azaltmayı hedefleyen ekonomiye geçiş tavsiyelerinde bulunuyor.

Etiketler
, , ,