Hiçbir ülke hava kalitesi kriterlerini karşılayamadı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) hava kirliliği limit değerlerini açıklarken hiçbir ülke hava kalitesi kriterlerini karşılayamadı. 2021 yılında havası en kirli ilçe Iğdır oldu. GreenPeace “havanı koru” sloganıyla bir imza kampanyası başlattı.

GreenPeace Türkiye’nin İnstagram sayfasında paylaştığı gönderiye göre 2021 yılında hiçbir ülke Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği hava kalitesi kriterlerini karşılayamadı. GreenPeace internet sayfasında bir imza kampanyası başlatırken Dünya Sağlık Örgütü’ne göre hava kirliliği, her yıl 7 milyon kişinin hayatını kaybetmesine sebep oluyor.

 

Kampanya sayfasında GreenPeace, “Geçen yıl 90 bin kişi “partikül maddeler havada kalmasın, limitler belirlensin” talebiyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nı harekete geçmeye davet etti. Bakanlık bu çağrıya kayıtsız kalamadı ve bu talebe taslak yönetmelikte yer verdi. Ancak daha radikal adımlara ihtiyacımız var. İstanbul, Ankara, Iğdır, Çanakkale, Edirne, Kahramanmaraş ve Zonguldak başta olmak üzere pek çok şehrimizde hava kirliliği halk sağlığını tehdit eden limit değerlerin üzerinde. Ölçümlerin düzenli yapılması ve gerekli önlemlerin alınması için harekete geçmeliyiz” ifadelerine yer verdi.

 

 Hava kirliliğini limit değerlerin altına çekmeliyiz

GreenPeace, kampayasında “Her nefeste soluduğumuz partikül maddeler akciğerlerimize kadar ulaşıyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre hava kirliliği her yıl 7 milyon kişinin hayatını kaybetmesine sebep oluyor. Oysa hava kirliliğine bağlı erken ölümleri engelleyebiliriz” ifadelerini kullandı.