Her bombalama fosil yakıtlarla finanse edildi

Rusya’nın fosil yakıt geliri, savaş maliyetini geride bıraktı. CREA’nın yeni yayımladığı rapora göre, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline yönelik uluslararası yaptırımlar işe yarasa da genişletilmesi ve güçlendirilmesi gerekiyor.

Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi’nin (Centre for Research on Energy and Clean Air, CREA) yeni raporuna göre Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana geçen altı aylık sürede Rusya’nın petrol, gaz ve kömür ihracatından elde ettiği kazanç, işgalin toplam maliyetini geride bıraktı.

 

Savaşın Kremlin’e 100 milyar Euro’ya mal olduğu tahmin edilirken, fosil yakıt ihracatı ise 158 milyar Euro’ya ulaştı.

 

Rapora göre, en büyük fosil yakıt ithalatçıları Avrupa Birliği (85,1 milyar Euro), Çin (34,9 milyar Euro), Türkiye (10.7 milyar Euro), Hindistan (6,6 milyar Euro), Japonya (2,5 milyar Euro), Mısır (2,3 milyar Euro) ve Güney Kore (2 milyar Euro).

 

Raporda öne çıkan başlıklar şöyle:

Savaşın başlangıcına kıyasla, AB’ye yapılan ihracatta yüzde 35’lik bir düşüş ile birlikte fosil yakıt ihracat hacimlerinde toplam yüzde 18’lik bir düşüş oldu.

AB’nin kömür ithalat yasağı, kömür talebinin yerini alacak başka alıcı bulamaması nedeniyle, Rusya’nın ihracatını ve üretimini en çok vuran sektör oldu.

En büyük ithalat artışları Hindistan, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Türkiye’de gerçekleşti. Artış, ham petrol ithalatı ve Çin’in kömür ithalatından kaynaklandı.

ABD ve Avustralya, Rusya petrolünün büyük alıcıları olan Hindistan rafinerilerinden petrol sevkiyatı almaya devam ederken, Avrupa’ya ait ve sigortalı gemiler Rusya petrolünü yeni alıcılara taşıyor.

Yüksek fosil yakıt fiyatları, temiz enerji yatırımlarını dünya çapında cazip hale getirdi.

Fiyat teşvikleri ve güçlendirilmiş politikaların bir sonucu olarak temiz enerji yatırım öngörüleri AB, ABD ve Çin’de önemli ölçüde arttı.

 

CREA’nın baş analisti ve raporun yazarlarından Lauri Myllyvirta, “Küresel fosil yakıt fiyatlarındaki artış, ihracat hacimlerindeki düşüşe rağmen Rusya’nın hâlâ fosil yakıtlardan rekor gelir elde ettiği anlamına geliyor. Bununla mücadele etmek için hükümetlerin Rusya’dan yapılan ithalatlara tarifeler veya fiyat tavanları getirmesi ve enerji tasarrufu önlemlerini hızlandırması gerekiyor. Isı pompaları ve elektrikli araçlar aracılığıyla temiz enerji ve elektrifikasyonun yaygınlaştırılmasını hızlandırarak, petrol ve gaz tüketiminin azaltılmasına özellikle odaklanılması gerekiyor” dedi.

 

Çevresel Girişimler Merkezi (Centre of Environmental Initiatives, Ecoaction) Enerji Bölümü Başkanı Kostiantyn Krynytskyi ise “Acısına katlandığımız her bombalama fosil yakıtlarla finanse edildi. Ülkelerin temiz enerjiye geçişi hızlandırarak Rusya fosil yakıtlarına olan bağımlılıklarını azalttığına dair olumlu işaretler olsa da, sürecin acilen hızlandırılması gerekiyor. Yaptırımlar işe yarıyor; bunlar genişletilmeli ve güçlendirilmeli” diyor.