Hem tüketicinin hem üreticinin Trakya’daki düşmanı: çayır tırtılı

Tarım ilaçlarının fiyatlarının artması çiftçinin aldığı önlemleri etkiledi. Çiftçinin yeterli önlemi alamaması tarlalarda çayır tırtılı istilasına sebebiyet verdi.

 

Trakya’da ayçiçeği tarlalarında yaşanan “çayır tırtılı” istilası, binlerce dekar alandaki ürünü tehlikeye attı. Uzmanlar tarım ilaçlarındaki fiyat artışı nedeniyle tarlaların ilaçlanamamasının bu tablonun ortaya çıkmasında ana etken olduğunu belirtti.

 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şubesi Başkanı Dr. Cemal Polat, “Başta gübre ve ilaç fiyatları olmak üzere tarımsal girdi fiyatlarının artması, üreticilerin ürün zararlılarına karşı yeteri ölçüde önlem almasına engel oldu” dedi. Ayçiçeği üretiminin merkezi durumundaki Trakya’da yaşananların fiyatları da etkileyeceğini belirten Polat, “Yeterli önlemin alınmaması bu doğal afeti getirdi. Geç kalındı, bu aşamadan sonra ilaçlama ile hedef olan ürünlerin en fazla yüzde 20-25’i kurtarılabilir. Ayçiçeği ithal ettiğimiz üç ülkeden Rusya ve Ukrayna savaşta, Hindistan’da ise hava koşulları nedeniyle üretim çok düşecek. Bu nedenle Trakya’da yaşananlar ayçiçeği yağı fiyatlarını da etkileyecektir” sözleriyle başta ayçiçeği yağı olmak üzere birçok üründe fiyat artışı olacağına dikkat çekti.

 

Türkiye’nin üretim potansiyelinin çok yüksek olduğunu belirten Türkiye Ziraatçiler Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, “Girdi fiyatlarının artması yüzünden çiftçiler üretimden uzaklaşıyor. Üretmeye devam etmeye çalışanlar da maliyetler nedeniyle zararlılara karşı ilaçlama yapmakta zorlanıyor.” diye konuştu. Konunun farklı yönlerine ışık tutan Demirtaş, “Arz-talep dengesinin bozulmasının da hem üreticiye hem de yurttaşa faturası ağır oluyor” ifadelerini kullandı.

 

Cumhuriyet