Havacılık emisyonları anlaşması onaylanmaya yakın

Havayolu ve hükümet yetkilileri, bir havayolu ticaret grubunun itirazları geri çekmesinin ardından, BM havacılık emisyon anlaşmasındaki değişikliklerin onaylanmaya daha yakın olduğunu söyledi.

193 ulustan oluşan Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) üyeleri, 7 Ekim’e kadar küresel uçuşlardan kaynaklanan emisyonları azaltmak için fikir birliğine varma baskısı altında.

 

Ülkeler, BM havacılık ajansının dönüm noktası olan Uluslararası Havacılık için Karbon Dengeleme ve Azaltma Planı’nın (CORSIA) temelini değiştirmeyi planlıyor ve 2050 yılına kadar sektör destekli net sıfır emisyon hedefini tartıyor.

 

Kolombiya temsilcisi ve ICAO’nun 36 üyeli yönetim konseyindeki iklim ve çevre komitesi başkanı Mauricio Ramírez Koppel, havayolu grubu IATA’nın CORSIA için bir uzlaşmayı kabul etmesinin, meclis tarafından onaylanmasını kolaylaştıracağını söyledi.

 

CORSIA 2016 yılında piyasaya sürüldü ve havayolları dünya çapında çevresel projeleri destekleyen karbon denkleştirmeleri satın alarak artan emisyonlarını 2020 seviyelerinde tutmak için milyarlarca dolar harcama sözü verdi. CORSIA’nın ilk deneme aşaması 2021’de başladı.

 

Ancak, COVID-19 nedeniyle hava trafiği düştüğünde programın 2020 temeline meydan okundu. Sert bir şekilde etkilenen taşıyıcı şirketler, hava yolculuğu iyileştiğinde beklenenden daha yüksek denkleştirme maliyetlerinden korktular.

 

Ülkelerin 2019’da üretilen emisyonların yüzde 85’ini temel alacak bir uzlaşmaya ilk başta IATA itiraz etti. Grup, temelin 2019 seviyelerine ayarlanması için bir çalışma yapılması çağrısında bulundu.

 

ABD’li şirketler daha önce IATA’nın orijinal teklifini Beyaz Saray’a sunmuştu.

 

IATA, açık bir şekilde CORSIA’nın güçlendirilmesini istedi. Bununla birlikte, bazı ülkelerden çevre savunucuları ve havacılık yetkilileri, 2019 temel programının daha ucuz olacağını ve havayollarının daha uzun bir süre serbestçe kirletmesine izin vereceğini savundu.

 

Bir IATA sözcüsü, grubun bu temel hakkındaki raporunun geri çekildiğini ve meclisin yürütme komitesine bir açıklama yapana kadar daha fazla yorum yapmayacağını söyledi.

 

Ramírez Koppel Reuters’e verdiği demeçte, IATA’nın önceki pozisyonunun uzlaşma için “zorluklar” yarattığını söyledi.

 

Ayrı bir gelişmede, endüstri ticaret grubu Airlines for America, “ICAO meclisinin 2050 yılına kadar uzun vadeli net sıfır hedefini onaylamaya hazır göründüğünden” memnun olduğunu söyledi.

Etiketler
,